U trendu

Ekscentrični Tesla: Zbog broja 3 ručao je sa 18 salveta

Nikola Tesla bio je pionir razvoja mnogih tehnologija koje su oblikovale drugu polovinu 20. veka i transformisao moderno društvo.  Uz sve to Tesla je bio i pravi ekscentrik, poznat posebno po svojoj harizmi, zabavljačkim sposobnostima i talentu za govor u javnosti.

Većinu svog života borio se sa problemima mentalnog zdravlja, posebno opsesivno kompulsivnim poremećajem. Kao i većina drugih ljudi koji se bore sa ovim poremećajem, Tesla je bio posebno opterećen čistoćom, bakterijama, i strahom od potencijalnih bolesti. Opsesivno je prao ruke, a u kasnijim godinama svog života, uvek je pazio da mu se sva hrana skuva pre nego što je on dotakne.

Često je odbijao rukovanje prilikom upoznavanja, i najčešće nosio rukavice kako bi izbegao bilo kakav fizički kontakt sa ljudima koje bi upoznao. Svoje ponašanje je objasnio time što je bakterije video u vodi za piće uz pomoć mikroskopa u svojoj laboratoriji.

„Kad bi samo na nekoliko minuta mogli da pogledate ta strašna stvorenja, nikada više ne bi popili kapljicu vode koja nije prokuvana ili nije sterilisirana“, govorio je Tesla.

Bio je poznat i po tome što je jako malo spavao. Sam je tvrdio da spava samo dva sata tokom noći, a tokom dana znao bi da zaspi nekoliko puta po nekoliko minuta. U svojoj laboratoriji eksperimente je sprovodio tokom noći, i to na nesreću svojih komšija, koji često zbog tih silnih čudnih zvukova iz njegove kuće nisu mogli da spavaju. Zvukovi su ih plašili pa su neretko zvali i policiju zabrinuti zbog stanja slavnog naučnika. Asistenti su pričali da je znao da bude toliko umoran tokom intenzivnog radnog perioda i zbog poremećajan sna, da bi se jednostavno od umora srušio usred eksperimenta i zaspao za stolom. Ova hronična nesanica najverovatnije je pogoršala borbu sa mentalnom bolesću.

Uz sve to, bila je poznata i njegova čudna opsesija brojem tri, pa je tako često izvodio posebne rituale, poput hodanja tri puta oko zgrade pre nego što bi ušao u nju. Tokom večere stavljao je pred sebe 18 salveta pje nego što bi počeo da jede, jer je taj broj deljiv sa tri. Kad bi odsedao u hotelu, tražio je da je broj njegove sobe deljiv sa tri i posebno zatražio da mu se svakog jutra donese 18 peškira. Po nekim podacima, precizno je određivao masu hrane i brojao koliko mu je potrebno pokreta viljuškom pre nego što je svari. Imao je duboku fobiju od okruglih objekata, pa tako ne bi mogao da bude u društvu žene koja nosi minđuše.

Nažalost, Tesla je živeo u vremenu i društvu koje nije imalo razumevanja za mentalne poremećaje pa se sa svojim kompulsivnim ponašanjem borio sam. Bio je to očigledno problem nasleđen iz porodice, a njegov otac i brat pokazivali su simptome šizofrenije i poremećaja ličnosti. Otac mu je bio poznat po žestokim i nasilnim razgovorima sa samim sobom, oponašajući različite ličnosti, a brat mu je patio od čestih i teških halucinacija. Tesla je navodno i sam patio od halucinacija koje su doprinele i njegovom naučnom uspehu s obzirom na inspiraciju koju je dobijao tokom tih iskustava. Ideju za naizmenični motor navodno je dobio inspirisan halucinacijom svetla i plamena.

Njegovi obožavaoci umanjivali su njegovo čudno ponašanje, i opisivali ga kao ekscentrika, ali kritičari su ga upravo zbog toga ismejavali, i smatrali ga potpuno ludim. Iako danas Teslu doživljavamo kao genija pogođenog nesrećom ozbiljne mentalne bolesti, tokom njegovog života zbog stigme koja je pratila ova stanje Tesla nije mogao pronaći pomoć i podršku koja mu je bila potrebna. Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izoliovan što je zapravo tužan kraj jednog od najvećih pronalazača modernog doba.

3 komentara
  1. ILIJAna

    Poslah kom., nije objavljen. autor a.j., spavaš li mirno posle ovih reči napisanih??? Zaposednutost autora u najavi uočena, legion čitav!!! Presmešni ste, tuge… Eeehhh SRBIJO, VOSTANI, DAVNO SI ZASPALA!!!

  2. ILIJAna

    ZAR JE MOGUĆE TOLIKO LAŽI O ČOVEKU KOJI JE ZADUŽIO ČITAVO ČOVEČANSTVO!???!! O SRBINU NAŠEM!!! KOLEKTIVNA ANKSIOZNOST, ŠIZOFR. I SVE UZ TO TRENUTNO I U NEVIĐENO BRZOM ROKU OVLADAVA ČITAVIM SVETOM, EVO DOKAZA U KOM SMERU SRBIJA IDE OVIM SRAMNIM I PRELAŽNIM TEKSTOM!!! SRAM DA VAS BUDE, SRAMOTA ME JE VAŠE SRAMOTE!!!

  3. Sasa

    Loše je ovo odradjeno…nije mrzeo mindjuse vec bisere na mindjusama, nije se plašio bakterija, već je imao razvijeniju svest o čistoći. Takodje nije bio mentalno poremećen već je bio sposoban da vidi stvari koje mnogi ne vide i za razliku od stvarno ludih osoba da iste stvari dokaže i demonstrira. Primer su stvari koje se danas uzimaju zdravo za gotovo, a u prošlom veku nisu bile ni u mašti mnogih, pa je sama ideja o njima stvarala pretpostavku ludila. Tesla nije bio samo ispred svog vremena, bio je vanvremenska ličnost sa neverovatnim sposobnostima predvidjanja, a predvidjanka su do sada već neka ostvarena, a neka u procesu ostvarenja

Napišite komentar