8 načina da prepoznate emotivnog manipulatora

Foto: Flashbak60/Pixabay.com

Manipulacija je veoma izražena u svakodnevnom životu. Svi mi, manje ili više, manipulišemo ili smo izmanipulisani. Sve što kažemo ili učinimo, svesno ili nesvesno, na neki način utiče na druge.

Međutim, do određene granice tu ne mora da bude ničeg negativnog. Problem nastaje tek kada se želje pretvore u potrebu da se kontroliše i upravlja drugima, da se svi konci drže u rukama, da se impresionira neko na štetu ili račun nekog drugog. Pri tom se često ne preza ni od čega, koriste se razna manipulativna sredstva, ne bi li se ostvario cilj… igra se na kartu poverenja, pohvala, komplimenata, ucene, emocija, izazivanja krivice… I najčešće je ovu igru teško prekinuti.

Manipulacija ima za cilj da izazove neku emocionalnu reakciju kod osobe i da ona u skladu sa tim uradi nešto što koristi manipulatoru.

Najčešće manipulator želi da navede sagovornika da oseća krivicu, a to je veoma moćno manipulativno sredstvo zato što je priroda tog osećanja takva da motiviše osobu na pokajanje zbog nečeg što je uradila, a što manipulator pokušava da predstavi kao pogrešno.

Svi smo manje-više podložni manipulaciji, ali postoje osobe koje su vrlo često „lak plen“ za manipulatore.

Prenosimo vam 8 načina pomoću kojih možete prepoznati emotivnog manipulatora i…pa ne baš boriti se sa njim, pre ukloniti ga iz svog života:

1. Nemojte pokušavati da budete iskreni u komunikaciji sa manipulatorom, nema svrhe

U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost ne pomaže. Ukoliko bilo šta izgovorite to će biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani. Na primer, ako ste besni što vam je manipulativna osoba zaboravila rođendan, njena reakcija na to će izgledati ovako: ,, Strašno mi je žao što misliš da sam zaboravio na tvoj rođendan, trebalo je da ti kažem sa kolikim stresom se suočavam u ovom momentu-ali nisam hteo da te zamaram time. Mada, u pravu si možda je trebalo da zanemarim sav taj bol (ovda se mogu pojaviti i prave suze) i da se fokusiram na tvoj rođendan. Izvini.“ Iako slušajući izgovor koji vam osoba daje osećate da joj nije zaista žao, kako je izgovorila toliko lepih reči ne možete ništa da kažete protiv. Šta više možete se naći u ulozi tešitelja. U ovakvim situacijama, bitno je da ne popuštate uopšte – ne tešite, ne prihvatajte nesuvisla objašnjenja i izvinjenja.

Prvo pravilo – u komunikaciji sa manipulatorom verujte svom osećaju: Ako osećate da je izvinjenje lažno – ono zaista to i jeste. Pazite se ukoliko manipulator oseti da vas je zaveo svojim manevrom, postaćete njegova stalna žrtva.

2. Manipulator je savršena slika i prilika pravog pomagača – ali ne očekujte da ćete pomoć zaista dobiti

Ako ih zamolite da vam nešto učine oni će skoro uvek pristati, ako se već nisu ponudili i sami da vam pomognu pre toga. Ako im se zahvalite i prihvatite pomoć, oni će napraviti mnoštvo neverbalnih znakova, gde ćete vi prosto osetiti da bez obzira šta su obećali to neće biti ispunjeno. Ako im kažete da ne izgleda kao da će učiniti to što obećavaju oni će vas uveravati da nema govora da neće to učiniti i da su vaše primedbe nerazumne. Glavno pravilo je da ukoliko manipulator kaže DA naterajte ga da ako ne ispuni obećanje oseti da znate da to nije hteo ni da učini, i naterajte ga sledeći put da prizna da nešto neće učiniti iako obećava da hoće. Kada počne da glumata uradite nešto kako bi video da ne obraćate pažnju-stavite slušalice i pustite muziku, izađite iz prostorije…bilo šta, samo ne obraćajte pažnju na njegova prenemaganja.

3. Napraviće vas “ludim” – reći će nešto a kasnije vas uveravati da nije rekao

Ako primetite da u odnosu sa nekim morate početi da vodite beleške o tome šta ste govorili, i počnete da preispitujete sopstveni razum-znajte da ste u klopci manipulacije. Emocionalni manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionalizovanju, opravdanjima, okretanja stvari onako kako njemu odgovara… Mogu tako samouvereno da lažu da će vas ubediti da je nešto belo iako je crno, a vi ćete bez obzira na objektivnu činjenicu doći u situaciju da preispitujete sopstvena čula. UPOZORENJE: Emocionalni manipulatori su veoma opasni! 

Već ovo je dovoljan alarm da vas upozori da što pre iz života udaljite ovakvu osobu.

4. Krivica-emocionalni manipulator je izuzetan u izazivanju osećanja krivice. 

Može vas naterati da se osećati krivim zato što pričate previše/ne pričate dovoljno, jer što ste previše emocionalni/niste emocionalni, zato što ste brižni/niste dovoljno brižni…

Skoro sve može postati predmet manipulacije. Emocionalni manipulatori retko govore o svojim potrebama i željama otvoreno-oni uzimaju ono što im je treba kroz svoje manevre. Nabacivanje krivice je samo jedan od načina da to postignu. 

Još jedan način je uloga žrtve. Manipulatori se ponašaju kao da su velike žrtve i na taj način će vas naterati da mnoge poslove uradite umesto njih, i kada to učinite obično će vam reći da nije trebalo, da oni ne očekuju da to radite za njih, itd. Najbolja rečenica da ne upadnete u klopku je: ,, Imam poverenja u tebe da ćeš moći sam to da uradiš.“ Sačekajte reakciju i izbacite to iz svoje okoline, ne treba vam.

5. Emocionalni manipulator igra prljavo

Manipulator ne rešava stvari direktno. Obično vam radi iza leđa i instruše druge da vam kažu ono što sami ne bi rekli. Govoriće vam ono što želite da čujete a zatim raditi stvari koji će obstruirati, po sistemu ,,jedno priča drugo radi“. Ako ga prozovete za takvo ponašanje najverovatnije ćete čuti da ne može sve da stane zato što je vama sada potrebna pažnja ili mir iako vas je pre toga saslušao i empatisao sa vama.

6. Ukoliko imate glavobolju, emocionalni manipulator će imati tumor mozga! 

Bez obzira na to koliko vam je loše, osoba koja je manipulativna će pokazati da je njoj sto puta gore nego vama. Teško ćete posle nekog veremena osetiti emocionalnu povezanost sa manipulatorom jer on konverzaciju stalno vraća na sebe. Ako ga prozovete za neko ponašanje on će okrenuti situaciju i napraviti da ste vi zapravo krivac u svemu tome. Iako znate da to nije tačno morate uložiti veliki napore da to i dokažete. Ne zamarajte se, verujte sebi, okrenite se i izađite.

7. Emocionalni manipulatori imaju sposobnost da izvrše veliki uticaj na osećanja ljudi koji ih okružuju 

Kada su besni ili tužni, oni će angažovati sve oko sebe kako bi im doprineli da se bolje osećaju a i kako bi upali u uloge spasitelja i rešavali sve što mogu kako bi ih oraspoložili. Ako ostanete u kontaktu sa ovakvim ljudima, zaboravićete da imate sopstvene brige i mislićete da nemate pravo da ih imate i da su male u odnosu na njihove.

8. Emocionalni manipulatori nemaju nikakvog osećaja odgovornosti

Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašnje, sve je u tome da drugi treba da čine njima. Njihov prepoznatljiv način da vas kupe je deljenje intimnih informacija i poveravanje. To će učiniti da pomislite da je to senzinitvna, emocionalno otvorena osoba, i verovatno ranjiva. Međutim, emocionalni manipulatori su emotivni i ranjivi skoro kao trenirani pit bull, iako će uvek izgledati da su u problemu i krizi i od vas se očekuje da se žrtvujete za njih.

Bežite što pre!

 

Izvor: casiopea.com – Eight Ways to Spot Emotional Manipulation

5 komentara

 • Pravda

  Nebi ni komentirala nista..ali citan komentare i svi su toplo iskomentirani samo ako esma bude citala moj komentar namjenjen osobno njoj mislin da ta zena je vise sociopat..i nikad nece biti promjene nikakve ..esma samo ju ignoriraj koliko je god to moguce jer tesko je biti pod istin krovom pa nekad nema izbora.. to su strasne bolesti nema ljek za to…cuvaj se esma jer zlo nikad ne spava..

 • esma

  Kako živjeti s manipulatorom? Ili kako se sačuvati manipulatora? Tako što ćemo se udaljiti od njega daleko? Ili tako što ćemo postati hladni na njegove radnje? A šta ako je i jedno i drugo nemoguće? Da se suočimo? A šta ako se suočimo, dobijemo još više problema? Jer neki manipulatori su spremni na fizički napad, pa i na ubistvo? Ja smatram da manipulatoru treba pobrkati lončiće što je više moguće, tako da sam izgubi povjerenje u sebe samog. Imam takvo iskustvo. Jednog manipulatora, odnosno manipulatoricu, sam šokirala. Kako? E pa tako što sam se s njom ponašala kao ona sa mnom, a ona do danas nije svjesna da sam je otkrila da je manipulator. I to je moje oružje. S manipulatorom je pogrešno suočavati se. Mnogo je manipulisala sa mnom i mnogo mi naškodila u životu. Puno sam joj vjerovala, puno sam bila vezana uz nju. Ono što joj ne mogu nikako oprostiti je to što je zločesta. Ja sam bila jako mlada, a ona je meni kao stara nana, a ne samo majka. Starija je od mene 35 godina, ako ne i više. Ona manipuliše sa mnom i pravi me budalom od moje 15. godine, a ja sam je tek otkrila potpuno u tridesetoj, i tek u tridesetoj sam stala na svoje noge, nakon što sam se nekoliko puta šokirala, ne znajući odakle mi problemi. Nisam bila svjesna da mi je ona sve klopke namještala. Šta ja sad radim njoj? E pa izmičem joj mogućnosti da bilo s kim manipuliše, ali na takav način da niko ne može da skonta da ja to isplanirano radim i da imam određeni cilj. Poljulala sam joj povjerenje u njene najbliže prijatelje. Nisam nikom ništa rekla ružno o njoj ili tračarila. Nego, neke stvari ja znam da ona radi preko određene osobe i ja to zakočim da niko ne primjeti i ona automatski gubi povjerenje u osobu kojoj je dala zadatak na isto manipulirajući način. Ona nikom ne kaže ništa, nego ga izmanipuliše. I sad ona ne zna da li nije uspjela izmanipulisati tu osobu il joj ta osoba nije više vjerna ko nekad. Pobrkala sam joj mnoge lončiće, a planiram još. Ona je mene navela da pričam sama sa sobom, e pričaće i ona. Ona zadnjih godina ne može da spava, po cjelu noć se prevrće. Ja joj ne radim ništa zlo, ne osvećujem joj se, samo joj izmičem. Znam kako i na koji način ona nešto radi i ja joj pozatvaram puteve, da ona nije ni svjesna. Ne uspjevam svaki put, ali kao početak, odlično je. Igramo se ja i ona. I ja se pravim budala da je nisam skontala. Pravim se nekad kako je uspjela izmanipulisati sa mnom, ali u nekim sitnicama, samo kako bih joj poljulala povjerenje u sebe samu. Da joj nekad duši udovoljim, da me je uspjela izmanipulisati. Zašto? E pa kako ne bi mogla biti sigurna da sam je možda otkrila. Ja sam uspjela u mnogo stvari. Ali ostalo mi je još puno. Zaista joj ne želim zlo. Ali želim njeno zlo da zaustavim. Ona toliko laže, da sam ubjeđena kad bi sama sa sobom pričala, da bi sebe lagala. Njoj je laž važnija od hrane, ona u njoj uživa. Ipak, smatram da treba smoći snage i biti dobro mudar da im se lončići poremete. Da ne znaju ni sami kad su uspjeli, a kad nisu. Ako im otvoreno kažeš da si ih otkrio, sigurno to nije rješenje. Oni će ostaviti jednu metodu i preći na drugu iza leđa, da ti i ne primjetiš. Nego treba je napraviti budalom. Ponašati se kao da manipuliše tobom potpuno, dok ne postaneš siguran da si joj onemogucio uspjeh, a onda je prepustiš da se suočava sa svojim uspjesnim neuspjehom.

 • Suština

  Istina potpuna. Iako su u tekstu navedeni neki banalni primeri oružja kojima se služe emotivni manipulatori, može se jasno izvući kontekst. Hvala na članku, upravo mi je pomogao da vidim s kim imam posla. Dodala bih još da su emotivni manipulatori u stanju da vrše takve projekcije svoje ličnosti na vašu, kao da vam bukvalno čitaju misli, šta ste vi pomislili za njih, i da to sve prebace na vas. Najstrašnija klopka u koju upadate. Takođe su u stanju da vas privežu za sebe i ubede svojim gestovima da vaš život ne bi bio potpun bez njih i onda odjednom krenu da vam ga čine nepodnošljivim. Ako ste pri tom osoba koja ne želi nikoga direktno da povredi i saspe gorčinu u lice iz uviđajnosti, manipulator će to sa lakoćom učiniti vama, znajući da vi niste u stanju to učiniti. A kada biste im rekli nešto sa istom dozom surovosti kao oni vama, tada dolazi do nadražaja, napada besa, konstruisanja stvari, pa čak i totalnog ignorisanja vašeg postojanja, samo da sebe ne bi preispitali i da biste vi snosili svu odgovornost za skoro sve.

 • Mr.no.one

  Uvau! Oduševljen sam tekstom, 10+ Mislim da je autor teksta imao velikih problema sa nekom osobom.

  • Tamara Gočmanac

   Ja bih ipak rekla da su preveli stručan tekst sa linka na kraju članka (piše izvor). 🙂 Mada je tekst stvarno za desetku, nema zbora, znam ja neke ovakve 🙁

Ostavite komentar