U trendu

Evo kako nas varaju u prodavnicama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…

Sigurno ste se, barem jednom, odlučili za kupovinu namirnice čija je cena niža od drugih na polici, a onda ste se razočarali nakon prvog zalogaja jer ste shvatili da kvalitet i nije neki.

Stručnjaci kažu da treba paziti šta kupujemo jer globalna prehrambena industrija redovno izdaje lažne proizvode, a godišnje iz istog razloga gubi od 10 do 15 milijardi dolara.

Kako piše Chatelaine, med je jedna od namirnica kod čije se proizvodnje najviše vara. Treba uložiti dosta novca u izradu, pa ga mnogi proizvođači mešaju s jeftinim kukuruznim sirupom. U pitanju je i prevara koja može biti opasna za ljudsko zdravlje jer osobe koje moraju da paze na nivo šećera u krvi nikako ne bi smele da koriste kukuruzni sirup i slične zaslađivače. Postoje neki efikasni trikovi koji će otkriti da li je med koji kupujete pravi ili lažni.

Još jedna stvar oko koje mnogi varaju jest maslinovo ulje. Često na deklaraciji piše da je proizvedeno u Italiji, ali zapravo se tamo samo punilo u flaše, a stiglo je iz nepoznatih krajeva i razređeno je jeftinijim uljima. Kod ovog proizvoda uvek treba gledati cijenu – ona niska je sumnjiva jer kvalitetno i pravo ekstradevičansko maslinovo ulje košta.

Podatak koji najviše šokira otkriven je još 2016. godine. Jedna kompanija je, naime, varala kod proizvodnje parmezana pa su tako pakovanje punili s malo sira i puno – piljevine. Kako kupiti pravi? Sir koji nastaje u italijanskoj regiji Emilia Romagna jedini sme da se zove parmezan. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju da imaju drugakčiji naziv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar