Evo kako svaki dan plivanja u moru utiče na vaše telo

Kako svaki dan plivanja u moru utiče na vaše telo – jeste li se ikad zapitali?

Kupanje u moru ima brojne zdravstvene koristi zahvaljujući kombinaciji fizičke aktivnosti, izlaganja suncu i morskoj vodi.

Fizička aktivnost
Plivanje i kretanje u vodi predstavljaju odličan oblik fizičke aktivnosti. Aktiviranje različitih mišićnih grupa pomaže u jačanju mišića, poboljšanju cirkulacije i kardiovaskularnog sistema, kao i jačanju kondicije.

Smanjenje stresa
Voda ima smirujući efekat i može pomoći u smanjenju stresa i napetosti. Zvuk talasa i osećaj vode mogu imati opuštajući efekat na telo i um.

Izlaganje suncu
Umereno izlaganje suncu pomaže telu da proizvodi vitamin D, koji je važan za zdrave kosti, imuni sistem i opšte zdravlje.

Blagotvorno delovanje na kožu
Morska voda i so mogu blagotvorno uticati na kožu. So pomaže u pilingu kože, uklanjanju mrtvih ćelija i podsticanju obnavljanja kože. Međutim, nakon kupanja važno je isprati so sa kože kako ne bi izazvala suvoću ili iritaciju.

Poboljšanje kapaciteta pluća
Plivanje u moru može pomoći u poboljšanju kapaciteta pluća i jačanju respiratornog sistema. Telu je potrebno prilagoditi disanje kako bi opstalo u vodi, što može biti korisno za pluća.

Stimulacija cirkulacije
Hladna voda može stimulisati cirkulaciju jer telo reaguje na nagle promene temperature povećanjem protoka krvi na površini tela. Ovo može poboljšati protok kiseonika i hranljivih materija do ćelija.

Zabava i opuštanje
Aktivnosti na vodi, poput plivanja, skakanja kroz talase ili ronjenja, mogu pružiti osećaj zabave i avanture, što doprinosi emocionalnom blagostanju i opuštanju.

Važno je napomenuti da osobe sa određenim zdravstvenim stanjima ili alergijama mogu biti osetljive na morsku vodu, so i sunce, te treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što se upuste u duže i intenzivnije kupanje u moru. Takođe, važno je poštovati bezbednosna pravila na plaži i u vodi kako biste izbegli povrede ili opasnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.