U trendu

Evo šta konobar prvo primeti na vama kada uđete u restoran ili kafić, sigurno ćete se iznenaditi

Sitnica koju iskusni konobar ne propušta

Možda će vas iznenaditi da postoji toliko stvari koje konobari primećuju kada dođete u kafić ili restoran, a donosi ih MSN.

Jeste li na telefonu ili ćete zapravo razgovarati s nama?

Prema studijama, ispostavilo se da vaš konobar primeti jeste li na telefonu ili stvarno obraćate pažnju na njega.

– Kad prvi put priđete stolu, primetite ruke u telefonu… osim ako nije tamo! I ljude koji sede bez telefona doživljavate kao ‘stvarne’ sa stvarnom, intimnom vezom, bilo da su prijatelji ili par – kaže Morgan Tejlor, viši konobar.

Dodaje da je to vrsta ljudi s kojima i konobari vole da razgovaraju, nešto prokomentarišu, skrate dan.

– Bilo da to rezultira velikim napojnicom ili ne, to je sigurno lepše nego posluživati ljude koji ne dižu glavu od telefona – dodaje on.

Kako komunicirate međusobno

Konobari posmatraju kako se roditelji odnose prema svojoj deci, supružnicima…

– Tokom godina susretao sam se s mnogo različitih vrsta ljudi, a najdraže su mi uvek bile porodice s decom. Budući da sam dete u srcu, volim da igram igre i komuniciram s detetom dok se brinem o porodici – kaže Džejkob Koen, konobar s gotovo decenijskim iskustvom.

Otkriva kako na njegovu žalost, decu danas roditelji najčešće ignorišu. Vode ih u restoran ili kafić sa sobom i onda im ‘uvale’ virtualnu dadilju u obliku nekog ekrana…

Kako se ponašate u njihovom prostoru

Ako je reč o restoranu, konobari će svakako gledati tražite li mesto sami ili ćete njima prepustiti da rade svoj posao. Često odlučimo da sami pronađe mesto u restoranu ako vidimo da je konobar zauzet, ali u restoranima često imaju raspored stolova ili sedenja, pa je bolja opcija da pričekamo konobara koji će nas odvesti do našeg mesta.

Slično je i kad gost odlučuje da ‘pomogne konobaru’, na primer ređanjem prljavih tanjira ili šoljica. Iako mislimo da time činimo uslugu konobaru, zapravo je potpuno obrnuto. Konobari imaju svoj način pospremanja prljavog posuđa, pa je mnogo bolje da sve ostavimo onako kako je, prenosi 24sata.hr.

Naručivanje od više konobara

Ako konobar izgleda umorno ili ako je trenutno zauzet, svejedno desert ili drugo predelo ne tražite od drugog konobara jer tako samo možete izazvati zbunjujuću situaciju kada treba da vam donesu račun. Umesto toga, zamolite drugog konobara da pozove vašeg, odnosno onog koji vas je prvi poslužio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.