U trendu

Evo šta vam se može desiti kad popijete kafu na prazan želudac

Kafa ima nekih prednosti za organizam, može vas razbuditi, uticati na bolju koncentraciju, može povećati nivo energije, ali i sprečiti pojavu nekih stanja. Ipak, potreban je poseban oprez kod ispijanja kafe jer, na primer, previše kofeina tokom dana može doneti nuspojave, a iako se čini kao dobra ideja, kafa na prazan želudac se baš i ne preporučuje.

Kafa na prazan želudac tako može bitno uticati na neke funkcije u telu, a gorčina kafe može da podstakne proizvodnju želudsčne kiseline što može dovesti do žgaravice ili gerba (gastroezofagealne refluksne bolesti).

Nuspojave kafe na prazan želudac

Kod nekih će osoba kada se stalno konzumira kafa na prazan želudac uzrokovati probleme, dok nekima neće uopšte smetati. Ipak, kod ispijanje ovog mnogima omiljenog napitka odmah ujutro može doći do sledećih problema:

1. Probavni problemi

Kafa na prazan želudac će kod nekih izazvati probleme s probavom, koji kreću već s prvim gutljajima, a mogu trajati satima. Može doći do probavnih smetnji, bolova u stomaku, nadutosti, žgaravice, vraćanja želudačne kiseline u jednjak, mučnine, proliva ili zatvora.

2. Povećava se kortizol

Povećani nivoi ovog hormona stresa mogu uzrokovati visoki krvni pritisak, dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Nakon što se povisi kortizol odmah ujutro, biće potrebno određeno vreme da ovaj hormon ponovo dođe u ravnotežu. S druge strane se pokazalo kako se radi o malom povećanju koje vrlo verovatno ne utiče na sveukupno zdravlje.

3. Osećaj nervoze

Kafa može izazvati nemir u telu, kao i nervozu i anksioznost, koje mogu nastupiti nakon što se kafa apsorbuje u telu, oko 45 minuta nakon što se popije. Isto tako, kod nekih ljudi ispijanje kafe u bilo koje doba dana može dovesti do preskakanja srca.

4. Glavobolja

Kod previše kafe može doći i do glavobolje ili migrene koje mogu trajati ceo dan i utjecati na svakodnevne aktivnosti.

Da li je kafa na prazan želudac opasna za sve?

Važno je napomenuti da kafa na prazan želudac neće kod svih izazvati ove nuspojave, a i istraživanja su podeljena. Neki neće imati nikakvih problema i dalje će moći svako jutro da piju svoj omiljeni napitak, dok bi drugi trebalo da pripaze. Najvažnije je pratiti kako se ponaša telo i ako vam smeta, izbaciti kafu iz jutarnje rutine. Isto tako, ako ne želite da rizikujete, najbolje je da kafu popijete nakon obroka, a uvek možete probati i kafu od cikorije koja ukusom i izgledom podseća na kafu, ali ne sadrži kofein, a ima znatne prednosti za organizam.

Zaključak

Kafa na prazan želudac će kod nekih izazvati jako velike probleme u telu koji mogu trajati i ceo dan, dok kod drugih neće biti nuspojava. Ipak, za koju se god opciju odlučili, pazite da kroz dan ne preterate s količinama ovog napitka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar