U trendu

Evo u kojoj godini su ljudi najnesrećniji!

Da faktor sreće zavisi od životnog perioda pokazala je najnovija studija

Najniža tačka neraspoloženja je u 47. godini života, smatraju naučnici.

Naime, istraživanje objavljeno u National Bureau Research pokazalo je da krivulja sreće ima oblik slova U, te da su osobe najmanje srećne u pomenutim godinama. To se odnosi na nerazvijene zemlje, dok je sa druge strane u nerazvijenim nezadovoljstvo najveće u 48. godini.

Ali, ovaj period je samo privremen. Profesor ekonomije David Blanchflover sa Univerziteta u Dartmouthu, SAD, zaključio je kako je krivulja sreće tokom celog života u obliku slova U.

Sreća i optimizam prelaze u svojevrstan slobodan pad već u 18. godini života. Tridesete godine života koje se često navodi kao period uspešnosti, u kojem osoba napokon zna šta želi, zapravo je period kada sreća polako počinje da opada, sve dok se gotovo ne strmoglavi u kasnijim 40-ima.

Novinar Džonatan Rauch, naglasio je kako vreme tranzicije u nesrećnom periodu ne mora biti krizno.

Rauch ovo ‘propadanje’ pripisuje promenama u funkciji mozga, ali i u našoj definiciji sistema vrednosti. S vremenom postajemo ambiciozniji i ulazimo u u trku s konkurencijom što često dovodi do razočarenja.

Prema Rauchu, u kasnijom dobi se osećamo razočarano. Uporedo s tim, mozak se smanjuje u 30-ima i 40-ima, a ovaj proces ubrzava se u 60-ima.

Takođe, ženski polni hormon estrogen počinje da opada u 30-ima, a poseban pomak može postaje izraženiji u 40-ima. Ali, ovo krizno stanje samo je privremeno, a srećno razdoblje života, poput onog u 20-ima, ponoviće se u 70-ima. Bez obzira na krivulju, ne treba zaboraviti da smo kovač svoje sreće i da sve zavisi od toga kako ćemo koristiti svoj alat.