U trendu

Evo u kojoj godini života je najbolje prestati sa pušenjem

Iako je uvek pravo vreme da ostavite cigarete, novo istraživanje pokazalo je da osobe koje prestanu da puše pre 35. godine imaju sličnu stopu smrtnosti u određenom vremenskom razdoblju kao i oni koji uopšte nisu pušili.

Rezultati pokazuju i da su oni koji su prestali da puše u kasnijem dobu i dalje imali značajne prednosti, ali je njihova stopa smrtnosti premašila stopu smrtnosti onih koji su prestali pre nego što su navršili 35 godina, piše N1.

Na primer, bivši pušači koji su prestali da puše u od 35. do 44. godine imali su 21 posto veću stopu smrtnosti iz bilo kojeg razloga, u poređenju s osobama koje nikad nisu pušile cigarete. Osobe koje su prestale da puše u razdoblju od 45-54 godine imali su 47 posto veću stopu smrtnosti od svih uzroka u odnosu na osobe koje nikad nisu pušile.

Autori studije naveli su da je pušenje povezano s najmanje dvostruko većom stopom smrtnosti od svih uzroka. “Prestanak pušenja, naročito u mlađem dobu, bio je povezan sa značajnim smanjenjem relativnog prekomernog mortaliteta povezanog s nastavkom pušenja.”

Ovo je treća velika studija koja sugeriše da bi starost od 35 godina mogla biti optimalna za prestanak pušenja, posebno kod osoba koje mlade počnu da konzumiraju cigarete, istakao je Džon P. Prajs, profesor emeritus na Odseku za porodičnu medicinu i javno zdravstvo na Univerzitetu Kalifornija.

Analiza u ovoj studiji uključivala je podatke više od 550.000 odraslih koji su ispunili upitnike između januara 1997. i decembra 2018. i imali su između 25 i 84 godine u trenutku ispunjavanja ankete koja se koristi za praćenje zdravlja stanovnika SAD-a.

Ti su podaci uključivali osobe koje nikad nisu pušile (manje od 100 cigareta u životu), bivše pušače i one koji trenutno puše.

Prema Nacionalnom indeksu smrtnosti, skoro 75.000 ovih ispitanika umrlo je do kraja 2019. U poređenju s onima koji nikada nisu pušili, pušači su pokazali značajno višu stopu smrtnosti od svih uzroka, kao i višu stopu smrti od raka, bolesti srca i pluća.

Belci koji nisu latinoameričkog porekla, a koji su pušači, pokazali su najveću stopu smrtnosti od svih uzroka. Prajs je naglasio da rezultati podsećaju i na to da bi smanjenje intenziteta, odnosno broj ispušenih cigareta dnevno, trebalo da bude jedan od ciljeva programa kontrole duvana.

“Prestanak pušenja bio je povezan sa značajno smanjenim rizicima za sve grupe”, dodali su autori studije.

Konkretno, oni koji prestanu da puše do 45. godine života smanjili su rizik od prerane smrti do 90 posto, a oni koji su prestali da puše pre 35. godine imali su stopu smrtnosti vrlo sličnu onoj kod osoba koje nikad nisu pušile, prenosi ScienceAlert.

Rok od 35 godina mogao bi biti potencijalno motivišući za mlade pušače koji planiraju da se odreknu ove loše navike, dodao je Prajs.

Treba naglasiti i da nije sve izgubljeno nakon 35. godine života – studija sugeriše i da prestanak pušenja u starijem dobu i dalje smanjuje rizik od smrti, ali ne u tako značajnoj meri.

Istraživanje ima i određena ograničenja, jer su na primer podaci o navikama pušenja prikupljeni u jednom određenom trenutku, a ti ispitanici kasnije su možda počeli ili prestali da puše. Ipak, studija sugeriše da prestanak pušenja uveliko smanjuje rizik od rane smrti – naročito ako to uradite mladi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)