U trendu

Evo zašto je obavezno popiti čašu vode nakon buđenja

Nema sumnje da je voda jedno od najkorisnijih pića za sveukupno zdravlje. Poznata je činjenica da je 2/3 ljudskog tela napravljeno od vode i da je ovaj napitak od vitalnog značaja za opstanak.

Ali, jednostavna navika koja uključuje ispijanje vode definitivno može pozitivno utacati na vaše zdravlje. Ukoliko želite svež i blistav ten, dobru probavu ali i “poletnost” organizma, onog trenutka da se probudite, prvo što morate da uradite je da popijete čašu vode, ističu stručnjaci, prenosi B92.

Oni takođe navode da ukoliko mislite da je to trivijalno, niste u pravu. Evo zašto je jutarnje ispijanje vode bitno i zašto vam mora ući u naviku.

Ovo je poznato kao japanska terapija vodom i izuzetno je efikasna u prevenciji različitih bolesti i zdravstvenih stanja kao što su:

– artritis

– kolitis

– migrena

– smanjenje boli

– bol u grudima

– eliminacija lošeg holesterola

– visok krvni pritisak

Kada se probudite. potrebno je da popijete 650ml vode i to odmah nakon buđenja.

45 minuta nakon što ste popili vodu, započeti dnevnu rutinu – doručkujte, pa tek onda popijte kafu, ukoliko vam organizam to “traži”.

Stručnjaci sa Berklija savetuju da pijete najmanje 1 čašu vode pre svakog obroka kao i da ne pijete ništa 2 sata nakon obroka.

Na taj način ćete drastično poboljšati svoje zdravlje, tvrde oni.

Upamtite, telo svakodnevno prirodno gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i disanje, prema lekaru Vilijamu V. Liju. Neki faktori, poput fizičke aktivnosti, vrućine ili određenih lekova, mogu čak ubrzati gubitak tečnosti.

Ali bez obzira na vaše posebne potrebe za vodom, jedno je sigurno – morate je piti svaki dan. Dok spavate, nije moguće piti vodu, a vaše telo će nastaviti da koristi i gubi tečnost tokom cele noći bez dobijanja nadoknade.

U tom smislu, pijenje vode kad se ujutro probudite definitivno može pružiti neke zdrave pogodnosti.

Jutarnja hidratacija je dobra, ali nije apsolutno neophodna. Iako je ova navika svakako zdrava, ona nije odlučujući faktor dobre hidratacije i zdravlja. Najvažnije je da pijete vodu.

“Na kraju dana, najvažnije je da budete hidrirani”, kaže dr Keli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar