U trendu

Evo zašto ne bi trebalo da pijete kafu odmah nakon buđenja

Posezanje za svežom kafom odmah ujutro praksa je većine ljudi, ali prema stručnjacima, to vam može učiniti više štete nego koristi. Kofein povećava pažnju i budnost tako što povećava količinu hormona stresa kortizola u ljudskom telu.

Problem je u tome što se kortizol prirodno podiže kada se čovek probudi ujutro, što znači da ispijanje kafe u to vreme ima negativan efekat jer dodatno aktivira izlučivanje kortizola.

Ljudi koji piju kafu u roku od dva sata nakon buđenja, zapravo čine svoje telo imunim na kofein. Najbolje je popiti prvu kafu tek nakon što nivo kortizola padne, što je u većini slučajeva između 9.30 i 11.30. S time se slaže i nutricionistkinja Sara Bruer, koja kaže da je idealno vreme za kafu tačno u 10 sati ujutro. To se, naravno, odnosi na ljude koji se bude u 7 ili 8 radi posla.

“Vaš nivo kortizola je najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je jako loše piti kafu jer kofein oponaša odgovor na stres i uzrokuje da kortizol još više skoči”, objasnila je nutricionistkinja. Popijete li kafu barem dva sata posle, nećete osećati teskobu i nemir. Takođe se savetuje ne piti kafu ni prekasno uveče jer, opet iz istog razloga, možete imati poteškoće sa snom. Poslednju kafu svakako popijte pre 17.30 sati, piše Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)