U trendu

Evo zašto nikada ne bi trebalo da spavate sa uključenom klimom noću, razlog je veoma bitan

Klima je najbrži način da rashladimo sobu, međutim, iako su temperature izuzetno visoke i noću i samim tim nam otežavaju spavanje, stručnjaci napominju da je ne treba držati upaljenom noću.

Postoje zdravstveni rizici zbog kojih se to ne preporučuje, ali po sredi su i oni praktični razlozi koji se tiču troškova i većih računa za struju. Temperaturu možete regulisati drugim načinima, a postoje jasni razlozi zbog kojih nije poželjno da vam klima radi za vreme spavanja.

Isključivanje klime za bolji san

Verovatno vam se dogodilo da ste se tokom spavanja probudili drhteći i shvatili da je soba previše ohlađena. Alvin Pulins, specijalista za održavanje doma, kaže da su hladna soba i udobno okruženje ključni za dobar san, međutim, isuviše niske temperature mogu ometati kvalitet spavanja i sveukupnog odmora.

Niske temperature tokom noći zbog klime mogu pogoršati san

To nije sve. Uključeni ventilator ili klima uređaj mogu izazvati alergije i učiniti da nemate dovoljno vazduha, što takođe dovodi do lošeg sna. Iako će po prostoriji cirkulisati vazduh, stručnjaci napominju da ljudi nisu svesni da pored toga cirkulišu i grinje, polen i drugi alergeni. Sušenje vazduha, takođe, stvara osećaj zagušljivosti. Ako imate problem sa suzenjem očiju, kijanjem ili svrabom u grlu, najbolje je da investirate u prečišćivače vazduha. Isključivanjem klime možete obezbediti prirodnije okruženje za spavanje koje pogoduje boljem snu.

Ublažavanje bolova

Oni koji imaju problem sa bolom u zglobovima i mišićima mogu osetiti pogoršanje ako je klima uključena tokom noći, jer ona može da pojača bol. Koncentrisani hladni vazduh mišiće će učiniti napetima, stvarajući grčeve i bol. Možete primetiti i da vam se vrat ukočio, prenosi homesandgradens.com, ukoliko koristite ventilator ili uključeni klima uređaj.

Rad klime tokom noći može vam pojačati bolove, tvrde stručnjaci

Da biste videli razliku jednostavno prestanite da ih koristite tokom spavanja. Naravno, treba da se konsultujete s lekarom kako biste pomogli sami sebi kada su u pitanju bolovi u leđima, a onda i da preispitate da li su vam krevet i dušek odgovarajući, jer nekada i oni mogu da budu problem.

Štednja novca

Smanjenje upotrebe bilo kojih uređaja tokom noći, bez obzira na cenu električne energije, može dovesti do uštede.

– Sprovođenjem te prakse ne samo da štedite na računima za komunalne usluge, već i promovišete dugovečnost i efikasnost vaše opreme za grejanje i hlađenje kada vam je najpotrebnija – kaže Kris Harvej, specijalista za grejanje.

Inače, drugi načini za hlađenje, koji ne podrazumevaju ventilator i klimu, jesu rashladni dušeci i prozračna posteljina koje stručnjaci preporučuju kao alternativu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар