Farmaceut otkriva šta je potrebno imati u „putnoj apoteci“: Bez ovoga ne treba ići na godišnji odmor

Mala „putna apoteka“ je nešto bez čega ne bi trebalo krenuti na put

Vreme godišnjih odmora je uveliko počelo, a kako i sama reč kaže – cilj je odmoriti se i preduprediti sve neželjene situacije, posebno kada je zdravlje u pitanju.

Zbog toga je poželjno da uz sebe uvek imamo neophodne lekove za prvu pomoć, što je posebno važno ukoliko putujete sa decom. Mališani su najosetljiviji i mogu da reaguju i na promenu klime.

Marija Đurić, farmaceut, kaže da je mala putna apoteka nešto bez čega ne bi trebalo krenuti na put, kako biste mogli da na miru provedete svoj odmor i neželjene situacije svedete na minimum.

– Pre svega, naravno, potrebno je poneti kremu za sunčanje, koja bi trebalo da ima odgovarajući zaštitni faktor – kaže Đurić za Telegraf.rs.

Kako kaže, preporuka je da to bude faktor 50, posebno za dečju kožu.

– Pored toga, ukoliko neko ima problem sa povraćanjem i mučninama tokom putovanja potrebno je poneti i tablete protiv povraćanja koje se uzimaju pred put. Odrasli piju celu tabletu, deca školskog uzrasta polovinu, a za predškolce dovoljna je četvrtina – objašnjava ona.

Pored toga neophodan je i toplomer, ali i lekovi za obaranje temeprature. Antipiretici su, kaže Đurić, obavezni, jer su dobi i za ublažavanje bolova.

– Za decu je najbolji sirup, ali nije na odmet poneti i čepiće – savetuje sagovornica Telegrafa i dodaje da u putnoj apoteci treba da se nađu i lekovi protiv alergije.

– Antihistaminici su vam potrebni ukoliko dođe do neke alergijske reakcije. Dešava se naročito kod dece da se pojave alergije. Uz to lekovi protiv alergija su dobri za smirenje ujeda komaraca, ako imate burnu reakciju, otok i crvenilo. Kada smo već kod komaraca, nemojte zaboraviti ni neki sprej protiv ovih napasti – savetuje farmaceut.

Ona navodi da nije zgoreg imati i kapi za nos, uši i oči.

– Kapi za nos su odlične za prvu pomoć kod male prehlade, dok za oči mogu da se koriste kod crvenila koje se javi kao posledica dugog ronjenja ili ako pesak uđe u oči. Kapi za uši takođe mogu da budu korisne, posebno kod dece ako im se zapuše uši od mnogo potapanja u vodu i prilikom ronjenja – objašnjava farmaceut.

Na odmoru se, zbog promene klime, ali često i drugačije hrane i vode dogodi da, naročito deca, dobiju dijareju. Probiotici su takođe sastavni deo putne apoteke.

– Ponesite obavezno probiotik, ali je važno da imate i neko sredstvo za rehidrataciju, naročito ako putujete sa manjom decom ili bebama. Oni na moru umeju da odreaguju dijarejom i povraćanjem, a ovakvi preparati će vam pomoći da brzo povrate izgubljene elektrolite – kaže Đurić.

Ona ističe da je dobro imati uz sebe i antibiotik i antibitosku kremu, ali da, antibiotike posebno ne smete koristiti bez konsultacija sa lekarom.

– Dobro je imati neki antibiotik širokog spektra dejstva, ali nemojte da ga upotrebljavate bez konsultacija sa lekarom. Antibiotska krema može da bude korisna kod raznih infekcija na koži – objašnjava farmaceut.

Sagovornica Telegrafa savetuje da je dobro poneti i neki antiseptički rastvor, kao i sterilnu gazu i hanzaplast.

– I odraslima, a posebno deci na moru se desi da se ogrebu na stenu ili poseku na neki kamen, pa je dobro imati antiseptički rastvor za te prilike. Uz njega ponesite hanzaplast i sterilnu gazu, to ne zauzima mnogo prostora u torbi, a može vam biti od velike pomoći – zaključuje Đurić.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.