U trendu

Feng šui pravila protiv nesanice

Drevna kineska filozofija feng šui ima rešenja za izbacivanje negativne energije iz porodičnog doma.

Nesanica je postala svakodnevni problem savremenog čoveka usled ubrzanog načina života i sve bržeeg životnog tempa. Iako krivca za insomniju možemo tražiti u različitim uzrocima, drevna kineska filosofija uređenja doma, popularni feng šuji tvrdi da je reč o pogrešnom uređenju životnog prostora u kome spavamo.

Metoda slaganja boja zarad pozitivne energije u spavaćoj sobi ključna je za dobar san, tvrde praktičari kineske veštine feng šuija. Kako objašnjava ova drevna kineska filosofija, spavaća soba mora imati toplo osvetljenje, a tamne zavese moraju biti od nežne tkanine kako ni san bio kvalitetan.

Vatrena, strastvena crvena boja, koja podržava život, u spavaćoj sobi se može pojavljivati samo na ukrasnim detaljima.

Sa druge strane, zemljani tonovi, po prirodni nas uzemljuju, isceljuju i čine da se opustimo pa su obe boje savršene da dominiraju u spavaćoj sobi. Tako za dominantne, ključne komade u sobi birajte boje koje pronalazimo u prirodi. Toplu, zelenu boju trave, boju neba ili pak prigušeno smeđuu boju zemlje.

Ove boje stavite u deo sobe u koji gledate iz kreveta. To je važno jer će biti zadnje u što ćete gledati pre nego što vam san dođe na oči i u šta ćete prvo pogledati kada se probudite.

U spavaćoj sobi nikako nije preporučljivo da dominira jedna boja, već je najbolje uspostaviti balans.

Najbolje je izabrati one boje koje čine da se osećate bolje, one koje podstiču zdravlje i blagostanje, a kombinacija inspirirana prirodom, toplo smeđa i prigušeno zelena su savršene boje za enterijer spavaće sobe. Ova kombinacija garantuje opuštanje jer oponaša izgled drveća i čistu prirodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.