Fenomen: Beba rođena trudna, hitno operisana carskim rezom

Kad je ultrazvuk pokazao da se u Moniki Vegi nalaze dve pupčane vrpce dok je bila u sedmom mesecu trudnoće, pomislila je da će možda roditi blizance – a ne jedno dete. Međutim, dogodila se neverovatna stvar – jedna nerođeno dete zapravo je apsorbovalo drugi fetus.

Stanje kolumbijske žene u trudnoći, poznato kao „plod u plodu“ (fetus in fetu), izuzetno je retko. Prema izveštaju Nacionalnog instituta za zdravstvo iz 2010. godine, taj medicinski fenomen javlja se kod jednog na svakih 50 hiljada rođenih.

Nažalost, u Veginom slučaju to stanje nije zahtevalo samo hitni carski rez za nju, već i za njenu bebu koju je nazvala Icmara. Devojčica je podvrgnuta carskom rezu kad je bila stara samo jedan dan, piše ATI.

U ovom slučaju, prema Mamás Latinasu, samo jedna pupčana vrpca bila je spojena na normalan način – između Icmare i njene majke. U međuvremenu, druga vrpca povezivala je živu bebu sa mrtvim fetusom, koji je u njoj i dalje rastao kao „parazitski blizanac.“

Uprkos nedostatku srca i mozga, mrtvi fetus je i dalje rastao opasnom brzinom. Njegova veličina rizikovala je oštećenje unutrašnjih organa zdrave bebe. To je značilo da su hitne operacije bile nužne kako bi se spasilo i zdravo dete i njena majka. Nije bilo vremena za gubljenje.

U medicinskim časopisima zabeleženo je manje od 200 slučajeva „fetus in fetu“, a uprkos tragediji gubitka jednog deteta pre nego što je ono dobilo priliku za život, Vegin scenario je zapravo bio jedan od najsrećnijih slučajeva, prenosi Express.hr.

Ako se to komplikovano stanje ne dijagnostifikuje, posledice mogu biti fatalne, pokazao je izveštaj British Medical Journala. U njemu je opisan slučaj 17-godišnje Indijke koja je pet godina ignorisala rastuću kvržicu u svom abdomenu pre nego je konačno potražila pomoć.

Za mladu tinejdžerku ta izraslina je uzrokovala bol u želucu i uticala na njenu ishranu godinama. Međutim, nakon što su lekari sproveli detaljne analize, ustanovili su da ta kvrga sadrži „više zuba“, zajedno s „dlakama, zrelim kostima i drugim delovima tela.“

Devojčica nije imala pojma da živi sa svojim mrtvim, parazitskim blizancem skoro dve decenije nakon što ga je apsorbovala u maternici. Srećom, lekari su uspeli da uklone masu, što je dovelo do njenog potpunog oporavka.

– Jako sam se brinula, a srećom nakon operacije se osećam dobro i bezbrižno. Stomak mi je napokon ravan, a i moji roditelji su sada mirni. Zahvaljujem svim lekarima – rekla je anonimna devojčica.

Slučaj Vege je nažalost bio daleko ozbiljniji i opasniji. Srećom, imala je pomoć dr. Migela Para-Savedra – profesionalca koji je imao bogato iskustvo sa visokorizičnim trudnoćama. On je primio Vegu zbog porođaja carskim rezom, ali najneverovatniji deo celog postupka dogodio se samo 24 sata nakon što je majka donela svoju devojčicu na svet. Morali su bebu da predaju hirurzima kako bi obavili carski rez.

Srećom, operacija je uspešno završena, a očekuje se da dete neće imati nikakvih dodatnih komplikacija. Da majka i ćerka nisu bile podvrgnute tim hitnim operacijama, ova priča verovatno ne bi imala tako srećan kraj.