U trendu

Gde ove godine letujete? Pazite gde se kupate, ove vode su OPASNE

Paraziti i bakterije se nalaze u vodi za kupanje, a evo kako da znate da je zagađena.

Leto i vrele temperature nagone da nas osveženje potražimo na bazenima, ali i u jezerima i većim „barama“, a koje mogu da kriju brojne opasnosti po zdravlje. Lekari upozoravaju da nisu sve vodene površine bezbedne za plivanje, jer sadrže razne bakterije i viruse koji mogu imati i te kako ozbiljne posledice po zdravlje.

Postoje neki znaci na koje morate da obratite pažnju, ukoliko često posećujete bazene, a koji govore da voda nije „bezbedna“, a ruski dermatovenerolog Tatjana Balirano otkrila je koje sve opasnosti prete kad plivate u u „inficiranoj“ vodi.

„Uvek postoji veća verovatnoća da ćete se zaraziti ako se kupate u stajaćoj vodi. Mnogo je bolje rashladiti se u tekućoj vodi kako što je reka, a posebno one male, planinske koje brzo teku…“, ističe doktorka.

Ona je upozorila i na spoljne faktore, one koji se mogu videti na obali a koji ukazuju da voda nije „čista“.

„Takođe, treba da vodite računa da obala reke nije močvarna, kao i da nema podvodnih biljaka, algi, jer u takvoj sredini žive paraziti, bakterije i virusi“, objašnjava.

Jedan od najopasnijih, i u bazenima i „prirodnim“ vodama, jeste parazit koji je izuzetno otporan na hlor – kriptosporidijum. On može da izazove gastrointestinalne bolesti, probleme sa kožom, pa čak i akutne raspiratorne bolesti. Statistike pokazuju da je skoro dve trećine epidemija gastrointestinalnih bolesti zabeleženo tokom letne sezone kupanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar