U trendu

Gde su nestali beogradski frajeri: Skoro 100.000 žena u prestonici bez partnera

U srpskoj prestonici najmanje 96.647 žena nema partnera a neki od razloga za to su što muškarci češće migriraju, mlađi umiru, a žene se u većem broju doseljavaju u prestonicu.

Demografi i analitičari u šali kažu da je statistika kao bikini, pokazuje sve, a ništa ne otkriva. Iako se u proseku svake godine rodi 1,5 odsto dečaka više nego devojčica, glavni grad Srbije debelo kuburi sa muškarcima. Ako bismo kroz suve brojke posmatrali prestonicu, otkrili bismo da u Beogradu ima čak 96.674 žene više nego muškaraca.

Prema podacima Sekretarijata za upravu – Sektora za statistiku, dama ima 52,8 odsto, a pripadnika jačeg pola „samo“ 47,2 procenta.

Prema analizi ove referentne ustanove, a na osnovu reprezentativnog istraživanja iz 2016. godine, trenutno u Beogradu ima 1.724.000 duša. Od tog broja 910.337 pripadnica lepšeg pola i 813.663 muškaraca, piše blog Urbane strane, prenosti B92.net.

U svojim godšnjacima i istraživanjima oni procenjuju da se savskom vodom svakog jutra umije bar 1,8 miliona stanovnika, jer ima bar 75.000 onih koji nisu zvanično zavedeni.

Prema rečima demografa Vladimira Nikitovića, ova disproporcija muškaraca i žena u praksi je lako objašnjiva.

Na razliku broja muškaraca i žena utiče to što dame u proseku duže žive od muškaraca. Međutim, veoma bitan faktor su migracije.

„Muškarci su ti koji se češće, u potrazi za poslom i boljim životom, odluče da promene mesto prebivališta. U većem broju slučajeva idu u inostranstvo“ objašnjava Nikitović za Urbane strane.

Prema rečima ovog stručnjaka Instituta za društvene nauke, značajan faktor koji utiče na disproporciju muškaraca i žena jeste i to što mladići u većem broju umiru ili nasilno stradaju u mlađim godinama života.

Prosečna starost žitelja prestonice je 41,2 godine. Kod dama krštenica je stara 42,6 godina, dok su muškarci „mlađi“ – sa 39,7 godina u proseku. Po domaćinstvu imamo 2,7 članova.

Statistika otkriva i porazne rezultate, prema kojima glavni grad Srbije u odnosu na živorođene i umrle, svakog meseca izgubi preko 600 stanovnika. Od januara do aprila 2018. godine u Beogradu je umrlo tačno 8.429 građana. U isto vreme rodilo se 5.882 beba.

Ipak, za prethodnih deset godina, veštačkom migracijom iz unutrašnjosti, broj žitelja glavnog grada se povećao za preko 220.000 novih stanovnika. Interesantno, čak 35 odsto više žena nego muškaraca se doseli u prestonicu iz unutrašnjosti Srbije, BiH, Crne Gore.

Kriza se oseća i u porodici. Tokom 2016. godine sklopljeno je 9.030 brakova. U isto vreme, razveo se 2.401 par. Neudato ili neoženjeno je 27 odsto populacije glavnog grada.

Umesto 96.674 punoletne dame bez partnera, ovaj broj je u stvarnosti daleko veći. Jer nema svaka žena i svaki muškarac, po automatizmu, svog partnera. Ima i onih muškaraca koji vole druge muškarce, što je u većem broju nego kod dama koje vole druge dame.

Takođe žne u Beogradu žive 77,5 godina i prosečno u svojoj penziji, prema uslovima za starosnu, mogu da uživaju bar 15,5 godina.

Kod muškaraca je situacija mnogo lošija. Moraju da rade do 65. godine. A prosečno žive 72,6 godina, što znači da oni u svojoj penziji uživaju tek 7,6 godina odnosno dvaput manje vremena od žena.

Sve ove suve statističke brojeve treba posmatrati sa rezervom. Dečaci i devojčice do 18 godina nisu ušli u ovo istraživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.