U trendu

Gostoprimstvo evropskih zemalja: Na Balkanu nećete ostati ni gladni ni žedni, a na severu Evrope možda nećete dobiti ni kafu

Stalno čujemo da su Srbi među najgostoljubivijim narodima u Evropi, da će svakog gosta rado primiti, bio poznanik ili stranac, ponuditi mu da pojede i popije, pomoći mu koliko su u mogućnosti. Ali nećete samo u gostima u Srbiji osećati kao kod kuće, i druge Balkanske zemlje su takođe poznate po svojoj gostoprimljivosti. Međutim, situacija je drugačija na severu Evrope…

Fejsbuk stranica Budget Savvy Travelers objavila je mapu evropskih zemalja označenih sa četiri boje kako bi se pokazalo koje su od njih najgostoljubivije. Tamnoplavom bojom su obeleženi ceo Balkan, Italija, Španija i deo Azije, a u ovim zemljama uvek ćete naći bogatu trpezu.

Na severu Evrope (Skandinavija) ​​su i najhladniji domaćini. Naime, tamo je sve ofarbano crveno, a prema ovoj mapi to znači da vam nikada neće ponuditi hranu ako ste njihov gost. Velika sofa ili samo piće dobrodošlice, i kafa – možda.

Svetloplava se odnosi na neke od istočnih zemalja u kojima je gotovo normalno da se posluže gosti, a kako se krećete ka severu Evrope, uključujući Britaniju, dominira ružičasta, što takođe znači da vam neće biti ponuđena hrana.

„Na Balkanu je normalno da neko dođe bar na ‘meze’ i neki kolač sa kafom…i to ako se gost ne najavi! Oni koje poznajemo dolaze dobijaju pun obrok. Takođe, u Balkan, ako imate majstore u kući, običaj je da se pravi ručak i za radnike (Da, plaćeni su za posao, ali mi ih ipak pozovemo na porodični ručak i oni se pridruže“, napisala je jedna žena .

„To potvrđuje moju percepciju da smo mi ljudi sa Mediterana, iz Turske, preko Balkana, preko Italije i Španije, svi veoma slični. I potpuno različiti od zapadne i severne Evrope“, dodao je Borjan iz Makedonije. „Primećujem da su bogatije nacije štedljivije kada nekome moraju ponuditi hranu. Na primer, ako posetite radničku porodicu u zemljama Trećeg sveta u Africi ili Aziji, uvek će vam tamo ponuditi hranu“, takođe je jedan od komentare ispod mape.

„Možda nije hrana, ali uvek kafa“, napisao je korisnik iz Švedske. „Nakon što vas nahrane, na Balkanu će vam spakovati dodatnu hranu da ponesete kući“, šaljivo je prokomentarisao drugi korisnik interneta. „U Grčkoj nećete dobiti samo hranu, već ćete biti primorani da pojedete 5 porcija, a ostatak ponesete sa sobom“, složila se korisnica Melina. „U Belgiji pivo se smatra hranom“, napisao je drugi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.