U trendu

Hit u svetu: Svi se kunu u ovaj čaj za nesanicu, spavaćete kao beba! (VIDEO)

Mnogi ljudi pate od nesanice i poremećaja spavanja, pa zbog toga pribegavaju raznim preparatima. Neki koriste one koji su pravljeni na prirodnoj bazi, dok neki pribegavaju lekovima koji upravo tome i služe – da nas uspavaju.

Međutim, jedna korisnica TikToka je odlučila da na mužu isproba trik sa zelenom salatom, a onda je snimila video u kojem je podelila rezultate svog „eksperimenta“.

O čemu je reč?

Naime, zelena salata, odnosno njeni listovi sadrže fitonutrijent koji se zove lektukarijum, a koji pospešuje san. Studije iz 2013. i 2017. godine donekle sugerišu da bi upravo zelena salata, a ovo se posebno odnosi na rimsku zelenu salatu, mogla da bude vid uspavljujućeg sredstva.

Jedna preliminarna studija je pokazala da su miševi, koji su jeli ekstrakt rimske zelene salate duže spavali. Nakon toga, obavljena je slična studija na pacovima i dobijeni su slični rezultati.

Međutim, glodari su mnogo manji od ljudi, a i dat im je ekstrakt koji je, naravno, daleko snažniji od listova salate, a kamoli od vode u kojoj je zelena salata bila potopljena.

@reheatedcoffeeclub

#lettucewater #lettucesleephack #lettuce🥬 #viral #trend #tiktoktrend #NightDoneRight #WhatWouldPopTartsDo #sleep #sleepy #goodnight

♬ Calm LoFi song(882353) – S_R

Nije se budio cele noći

Da se vratimo na TikTokerku. Ona je potopila nekoliko listova zelene salate u toplu vodu, nakon pet minuta ih je izvadila i dala suprugu da tu vodu popije. Nakon pet minuta, on je rekao da se pomalo oseća ošamućeno, a već nakon 10 minuta je spavao kao beba. I nije se budio cele noći.

Šta kaže lekar?

Doktor Kristofer Vinter, autor knjige „The Sleep Solution“, rekao je da postoji „potencijal“ da laktukarijum zaista može da vas uspava.

“Najvažnija stvar je zapremina, odnosno koliko bi trebalo da date nekome da bi se osećao kao da je pod sedativom”, rekao je dr Vinter.

“Kako da dobijete dovoljnu količinu „uspavljivača“ od nekoliko komada zelene salate, natopljene vodom? Proces ekstrakcije laktukarijuma je mnogo komplikovaniji”, kaže dr Vinter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar