U trendu

Hiv sve više opšte društveni problem

HIV je sve više opšte društveni problem koji, bez zajedničkog angažovanja državnih institucija i organizacija civilnog društva, preti da postane veći jer se broj inficiranih iz godine u godinu uveća, istaknuto je na skupu ““Budućnost Srbije u borbi protiv AIDS-a““ održanom u Skupštini Srbije.

Kako je navedeno, učesnici skupa su se usaglasili da je HIV pođednako zdravstveni, socijalni i pravni izazov i da bez zajedničkog ozbiljnijeg angažovanja na usaglašenim aktivnostima prevencije, rada na povećanju kvaliteta lečenja, zaštite i pružanja pomoći kao i smanjenju stigma i diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV/AIDS-om, preti da postane veći, a da posledice mogu da budu mnogo ozbiljnije i skuplje u odnosu na cenu prevencije.

U saopštenju je istaknuto da danas u svetu više od 37 miliona osoba živi sa HIV-om, dok u Srbiji sa HIV-om živi oko 3.000 ljudi, a da se pocenjuje da još oko 1.500 ni ne zna da ima ovaj virus jer je testiranje na HIV u našoj zemlji na niskom nivou u odnosu na druge evropske zemlje.

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Jasmina Mitrović Marić rekla je da je u poslednje dve decenije Srbija učinila velike korake na ovom polju.

““Danas se o HIV-u otvoreno priča, planiraju se i sprovode programi pevencije, a posebna pažnja se poklanja aktivnostima koje imaju za cilj zaštitu i pružanje pomoći osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om““, rekla je Mitrović Marić.

Podsećajući da je predsednik Srbije i do sada pružao podršku udruženjima osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, ona je obećala da će se takva dobra praksa nastaviti i ubuduće s tedencijom podizanja saradnje na još veći nivo s ciljem predupređivanja posledica epidemije.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zaim Redžepović naglasio je da će to ministarstvo pružiti podršku udruženjima osobama koje žive sa HIV/AIDS-om i njihovom krovnom savezu da dođu do pravog rešenja kako bi se dobio kvalitetan predlog za standardizaciju usluge, kao i da ljudi koji žive sa HIV-om mogu da budu sigurni da će na putu za kvalitetniji život imati dobrog partnera u ministarstvu koje se bavi socijalnom politikom.

Prestavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikolas Bizel je istakao da pored programa prevencije Srbija mora da razvije kvalitetne programe smanjenja stigma i dikriminacije prema svim vulnerabilnim grupama, pa tako i prema osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om.

On je naglasio i da je u najnovijem izveštaju o napretku Srbije u zadovoljavanju uslova pristupanja Evropska unija prepoznala da je stanje ljudskih prava u oblasti HIV/AIDS-a u Srbiji još uvek na nezadovoljavajućem nivou te da ima još mnogo toga da se uradi na tom polju, a da će Srbija imati punu podršku EU na tom putu.

Okrugli sto je okupio oko 60 predstavnika najviših državnih organa, institucija i nezavisnih tela Srbije, zatim međunarodnih organizacija, kao i organizacija civilnog društva i osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, a organizovala ga je Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP).

Deo je projekta ““Prema standardizaciji pružanja socijalnih usluga u zajednici za ljude koji žive sa HIV-om i AIDS-om u Srbiji“ koji sprovodi USOP u okviru šireg programa ““Podrške Evropske unije inkluzivnom društvu“, koji EU finasira sa 5,4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Održavanje okruglog stola podržali su Skupština Srbije i farmaceutska kuća ““GlaxoSmithKline“ u okviru podrške društveno odgovornih projektnih aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar