U trendu

Hrana vam se više nikada neće zalepiti za tiganj: Genijalan trik za koji malo ko zna (video)

Skoro svi tiganji imaju podlogu na unutrašnjoj strani, koja sprečava lepljenje hrane u toku prženja, međutim, ta podloga se vremenom oštećuje, pa koliko god ulja da stavite – hrana se nekako zalepi.

Srećom, i za ovaj problem postoji vrlo jednostavno rešenje.

Zaljubljenica u kuvanje i azijsku kuhinju podelila je nedavno jednostavan trik kako možete pre kuvanja znati hoće li se hrana lepiti za lonac ili tavu; pa se odmah možete poštedeti napornog struganja ostataka.

– Ako izbegavate kuvati u posuđu od nerđajuće čelika jer vam se hrana za njega lepi, pre kuvanja napravite trik s vodom – poručila je u svom videu.

Pokazala je kako na već zagrejan tiganj doleva malo vode, koja se odmah skupi u veliku kapljicu, a TikTokerka kaže da nakon toga nema straha od lepljenja.

@theasiantestkitchen

Cooking with stainless steel used to be such a pain! #legendcookware #stainlesssteelpan #cookingtip #learnontiktok #cooktok #cookinghacks #egg

♬ original sound – layi

– Čim voda stvori ovakvu veliku kapljicu, tiganj je spreman i nema lepljenja – dodala je, a ulje se, kaže, dodaje nakon što se tiganj još ugreje.

– Trebate samo kap ulja da stvori barijeru između tiganja i vode – objašnjava, a neki su u komentarima primetili i da se hrana često lepi za tiganj ako nije dovoljno vruć.

– Kad voda ispari, tiganj je prevruć pa treba smanjiti temperaturu i malo pričekati – objasnila je TikTokerka dodavši da je tu reč o takozvanom Leidenfrost efektu; fenomenu u kojem tečnost zagrejana iznad tačke ključanja ne isparava, već lagano klizi po površini.

– Ako se ono što kuvate lepi za tiganj, još nije gotovo; ponekad se hrana lepi ako nije dovoljno termički obrađena – objasnila je jedna pratiteljka, prenosi The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.