U trendu

Hristos se rodi!

Srećan Božić, dragi prijatelji, provedite ga u miru i slozi!

Budite zdravi, voljeni, provedite dan sa najdražima, proslavite Božić u spokoju i sreći.

Božić je praznik radosti, pomirenja i dobre volje. Želimo vam da budete veseli, puni ljubavi i mira.

Na današnji dan zaboravimo svađe, ljutnju, negativne emocije.

Proslavimo najradosniji hrišćanski praznik sa porodicom i prijateljima, sedimo zajedno u slozi za prazničnu trpezu, ulepšajmo dan i sebi i drugima. Čestitajmo jedni drugima Božić od srca.

Božić je pre svega porodični praznik kada se ukućani okupe da u toplini svoga doma dožive mir Božji. Liturgija koja se danas služi u hramovima ima posebno svečano obeležje. Čita se pastirska poslanica koju pomesni crkveni poglavar sa episkopatom upućuje svojim vernicima.

Posle liturgije, u mnogim krajevima, vernici se zadržavaju u porti, „mirbožaju“ se, čestitaju praznik i tom prilikom se zavađeni međusobno mire. Svako tada treba drugima da prašta, stvarajući mir, pošto je mir  suština ovog praznika. Nema mira sa Bogom ako vernik nije u miru sa svojim bližnjima.

Običaj je da se drugima danas ne ide u posetu, već kuće posećuju rano ujutru polažajnici koji čestitaju praznik i bivaju darivani. U kući domaćin lomi česnicu u kojoj je „skriven“ novčić koji predstavlja sreću za onog kome zapadne.

Božić se u domovima slavi tri dana. Drugi dan je Sabor Presvete Bogorodice, a trećeg se slavi spomen na svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koga brojne naše porodice praznuju kao krsnu slavu.

U crkvama praznik na neki način traje do „malog Božića“, Nove godine, kada je takozvano „odanije praznika“. Za to vreme se sredom i petkom ne sme postiti.

Drevni srpski pozdrav koji nemaju drugi pravoslavni narodi, čuće se ovih dana u gotovo svim našim domovima, ali i na ulici i radnom mestu:

„Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“

Barem danas oprostimo onima kojima do sada nismo, setimo se svojih starih prijatelja, iznenadimo nekoga, posetimo drage ljude, pomolimo se i zahvalimo Bogu na svemu što nam je pruženo u ovom životu. Izađimo sa prijateljima, podelimo sa svima duh praznika i pozitivne emocije.

Budimo pozitivni, razmišljajmo hrišćanski.

Dragi naši, danas vam šaljemo najlepše želje:

Neka vam duše preplavi ljubav, a lica ozari vedrina.

Neka vas prate  dobrota i mir.

Sve što uradite neka vam je blagosloveno.

Od srca vam želimo svu sreću, zdravlje i ljubav – jer Božić postaje stvarno vidljiv upravo kroz ljubav među ljudima.

Neka vam srca budu uvek otvorena – dopustite da se Božić u vašem srcu rađa svakodnevno.

Mir Božiji – Hristos se rodi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.