U trendu

Hrkanje vam može izbiti osmeh: Kako gubitak zuba vreba u tišini noći!

Stomatolog upozorava na jedan neočekivan, ali ozbiljan problem – hrkanje. Iako je možda smetnja samo za partnere ili ukućane koji pate od buke tokom noći, hrkanje može biti znak dubljih zdravstvenih problema, a jedan od njih je gubitak zuba.

Hrkanje nije samo smetnja, već može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema, upozoravaju stomatolozi. Iako je često povezano sa prehladom ili blokiranim nosom, hrkanje može biti i posledica drugih faktora poput načina života, pušenja ili pića.

Jedan od značajnih problema koje hrkanje može doneti jeste suva usta. Kroz disanje na usta tokom hrkanja, smanjuje se proizvodnja pljuvačke, što povećava rizik od oralnih infekcija, karijesa i bolesti desni. Nedostatak pljuvačke može izazvati neprijatan zadah, a dugoročno može dovesti i do gubitka zuba i narušiti vam osmeh.

Suva usta, uzrokovana hrkanjem, mogu biti dom bakterijama koje se nakupljaju tokom noći, čineći zube i desni podložnijim karijesu i bolestima desni. Ako vas muči loš zadah, možda je vreme da posetite stomatologa koji će vam pomoći u rešavanju problema.

Gingivitis i ozbiljnije bolesti desni, kao što je parodontitis, takođe mogu biti posledica hrkanja. Nedostatak pljuvačke, koji se javlja zbog hrkanja, doprinosi nastanku ovih bolesti, dovodeći do crvenila, otekline i krvarenja desni. Ako primetite krvarenje tokom pranja zuba ili neprijatan miris iz usta, to može biti prvi znak problema sa desnima.

Najozbiljniji problem koji hrkanje može doneti jeste gubitak zuba. Teška bolest desni ili parodontitis može oslabiti tkivo koje podržava zube i na kraju dovesti do njihovog gubitka. Gubitak zuba menja oblik usta i može suziti disajne puteve, što može dodatno pogoršati hrkanje tokom noći.

Za očuvanje oralnog zdravlja i sprečavanje ovih problema, redovni stomatološki pregledi su ključni. Ako imate problema sa hrkanjem ili primetite bilo kakve promene u oralnom zdravlju, obratite se svom stomatologu što je pre moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.