U trendu

I osećanja imaju svoj “rok trajanja”: Sramimo se svega pola sata, a tugujemo čak 120

Da li ste ikada razmišljali koliko dugo tugujete, koliko dugo se sramite? Naučnici sa Univerziteta Leven u Belgiji dali su odgovor i na to.

Naime, tuga posle prekida ljubavne veze, smrti bližnjeg ili generalni osećaj tuge ljudi najintenzivnije doživljavaju, a jedan od razloga za to je što tuga traje oko 240 puta duže nego druga osećanja – poput srama, iznenađenja, nervoze ili dosade, pokazala je studija Univerziteta Leven u Belgiji.

Od čak 27 različitih osećanja, tuga traje najduže – oko 120 sati. Zatim sledi mržnja koja ljude u proseku “drži” oko 60 sati, pa radost koja traje oko 35 sati, zaključili su naučnici.

Sledeći su očaj, nada, teskoba, razočaranje i zadovoljstvo koji u prosjeku traju 24 sata.

Mnoge će iznenaditi da ljubomora može da traje svega 15 sati, olakšanje oko osam sati, entuzijazam oko šest sati, a divljenje i zahvalnost pet sati. Opuštanje traje 4,3 sata prema istraživanju naučnika, osećaj krivice 3,5 sati, stres tri sata, a ponos  2,6 sati.

Zatim slede ljutnja, dosada, iznenađenje, koji mogu da traju dva sata, nervoza i saosećanje 1,3 sata, poniženje 0,8 sati, strah samo 0,7 sati, a sram i gađenje 0,5 sati.

U ovoj studiji su naučnici pratili ispitanike u svakodnevnom životu i analizirali njihove emocije,  intenzitet i njihovo prosečno trajanje, prenosi 24 sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar