U trendu

Ikea plaća 46 miliona dolara odštete roditeljima deteta kog su usmrtile fioke

Čuvena švedska kompanija postigla je sporazum o odšteti vredan 46 miliona dolara sa roditeljima poginulog dečaka.

Reč je o dvogodišnjem Džozefu Dudeku koji je stradao 2017. godine, kada je na njega, u porodičnom domu u Kaliforniji, pala Malm komoda sa fiokama, teška 32 kilograma.

Dečak se od težine fioka ugušio.

Sporne fioke su godinu dana pre toga povučene iz prodaje upravo iz bezbednosnih razloga, a život je zbog njih izgubilo još troje dece.

Advokati navode da je sporazum u slučaju Džozefa Dudeka najveća odšteta zbog smrti deteta u američkoj istoriji.

„Iako ne postoji ta ošteta koja može da izmeni tragične događaje, zahvalni smo pre svega zbog porodice i svih umešanih što je ovaj slučaj došao do kraja“, izjavila je portparolka Ikee.

„Ostajemo posvećeni radu, na rešavanju ovog veoma važnog pitanja bezbednosti u kući“, dodala je.

Roditelji deteta – Jolen i Kreg Dudek – navode da su „slomljeni“ zbog gubitka sina.

„Nikada nismo pomislili da bi dvogodišnjak mogao da obori komodu visoku 76 centimetara i da bi fioke mogle da padnu preko njega i da ga uguše“, navode.

„Tek smo kasnije saznali da se to dogodilo zbog lošeg dizajna. Sada pričamo našu priču jer ne želimo da se ovo dogodi nekoj drugoj porodici“.

Oni su takođe apelovali na sve koji i dalje imaju spornu komodu da je odmah vrate, a ističu i da će donirati milion dolara grupi koja se bori za zaštitu dece od opasnih proizvoda.

Ikea je 2016. godine povukla sa tržišta milion Malm komoda u Severnoj Americi, upravo iz bezbednosnih briga.

To je bilo najveće povlačenje proizvoda u istoriji kompanije.

Švedska kompanija je prethodno upozorila mušterija da tu komodu obavezno zakače na zid.

Međutim, u međuvremenu je zbog nje stradalo troje dece – dvogodišnjaci Kamden Elis i Kuren Kolas, kao i Ted Megki, star samo 23 meseca.

Kompanija je u decembru 2016. postigla kombinovani sporazum o obeštećenju sa porodicama troje nastradale dece.

Prema tom sporazumu, Ikea je pristala da u SAD prodaje samo one komode koji su u skladu sa bezbednostnim standardima za predmete koji skladište odeću.

Međutim, to nije urodilo plodom, pa su 2017. ponovo povukli fioke sa tržište SAD i Kanade.

Kako su naveli, Malm komoda ima „ozbiljnu mogućnost padanja“ ukoliko nije prikačena na zid.

Najveći sporazumi o obeštećenju u Americi:

  • U decembru 2019. porodica petnaestogodišnjeg dečaka, preminulog zato što ga je policajac pogodio tizerom, postigla je sporazum o obeštećenju od 12 miliona dolara
  • Istog meseca je Okrug Sakramento pristao da plati najmanje 25 miliona dolara, zato što je 2017. šerifov automobil učestvovao u sudaru zbog kojeg je desetogodišnja devojčica dobila trajno oštećenje mozga
  • U novembru 2019. godine sud je naredio kompanijama za prodizvodnju cigareta R. Dž. Rejnolds i Filip Mori da muškarcu sa Floride plate više od 157 miliona dolara zbog smrti njegovog muža od raka
  • U maju 2019. sud u Kaliforniji dodelio je više od dve milijarde dolara paru koji tvrdi da je herbicid Raundap uzrok raka koji su dobili. Kompanija ima mogućnost žalbe
  • Kompanija Džonson i Džonson morala je 2017. da plati 417 miliona dolara ženi koja tvrdi da je dobila dobila rak jajnika zbog korišćenja njihovog bebi pudera. I oni imaju mogućnost žalbe

(BBC na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)