U trendu

Ima ga na svakom koraku: Kafu od ovog ploda pio je slavni Vasa Pelagić, pomaže kod anemije i kostobolje

Retko koja osoba započne svoj dan bez kafe. Međutim, mnogima ne prija pa traže efikasnu alternativu. Jedna od njih može biti kafa napravljena od plodova hrasta, koji su u novije vreme nepravedno zapostavljeni. Ona ne samo da je ukusna, već ima i mnogobrojna lekovita svojstva, o kojima je pisao i čuveni Vasa Pelagić, narodni učitelj.

Lekovitost žira poznata je od davnina. Osim što je za njih imao magijske moći, Stari Sloveni su hrast nazivali hlebnim drvom jer se od njihovih plodova pekao hleb i pravilo se pecivo.

Lekovitost žira i kafe od njega

Žir je bogat mineralima i korisnim supstancama i elektrolitima. U 100 grama ploda ima 144 milograma fosfora, 83 mg kalcijuma, 56 mg magnezijuma, 300 mg kalijuma. Osim minerala prisutni su i proteini, masti, ugljeni hidrati i azot, što znači da sadrži sve što je potrebno za zdravu ishranu, osim vitamina. S obzirom na to da je veoma gorak, možete dodati med.

Kafa od prženog žira koristi se kao lek protiv malaksalosti, anemije, nervoze, nesanice te  kostobolje. Takođe, ona lepo čisti krv kod šećerne bolesti i nadimanja stomaka i otvorenih i  zatvorenih žuljeva.

Recept za kafu od žira

Postoje varijacije na temu recepta za kafu od žira, ali je bitno da se skupi zdrav i zreo žir te termički prethodno obradi jer je inače veoma gorak. Nakon skupljanja plodova, neko voli da ga skuva, pa peče, a neko peče dvaput i melje u blenderu. Peče se oko 15 minuta na 180 stepeni a nadzirite ga ne bi pregorep  Dobićete taman prah poput kade koja se potom pravi kao i svaka druga domaća kafa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar