U trendu

Imaju 1.000 evra mesečno, a na ivici su bede

Stanovnici Bremena su od svih nemačkih saveznih pokrajina najviše izloženi opasnosti pada u siromaštvo, a veliki rizik osiromašenja je i na istoku Nemačke, piše News Buzz.

– Na ivici siromaštva živi 22,7 posto građana grada-savezne pokrajine Bremena, a najmanji procenat se beleži u najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu – saopštila je savezna kancelarija za statistiku u Wiesbadenu.

Iza Bremena najvećoj opasnosti od života u siromaštvu izloženi su građani istočnih saveznih pokrajina Mecklenburg-Predpomorje i Saska-Anhalt, ali i glavni grad Berlin, gde 18,2 odsto stanovništva živi na ivici siromaštva.

Iako su vrednosti približile kada je reč o razlikama između nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, razlike u ekonomskoj moći između istoka i zapada su još uvek primetne.

No, primećeno je smanjenje opasnosti od siromaštva u nekim istočnim saveznim zemljama, uz povećanje na zapadu, poput savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija.

Od socijalnih grupa najviše su riziku siromaštva izloženi samohrani roditelji, 40,4 posto na zapadu i 44,5 posto na istoku zemlje. Savez sindikata Nemačke smatra skandaloznim porast samohranih roditelja kojima preti siromaštvo.

Na ivici siromaštva živi ona osoba kojoj je na raspolaganju 60 posto prosečnog primanja za određenu regiju, što je oko 1.000 evra mesečno.