U trendu

Imate li kažiprst kraći od domalog prsta? To bi moglo da upućuje na jednu mračnu osobinu

Da li ste hladnokrvni psihopata? Odgovor bi mogao da bude u vašim rukama, piše New York Post.

Istraživači u Kanadi analizirali su dužinu prstiju dobrovoljaca sa klinički dijagnostikovanim psihijatrijskim problemima kako bi utvrdili da li je psihopatija „biološki ukorenjena“.

Tim je otkrio da je veća verovatnoća da će oni čiji su kažiprsti bili kraći od domalog imati dijagnozu psihijatrijskog poremećaja.

Tim je započeo istraživanje navodeći da je već poznato da su oni sa kraćim kažiprstom i dužim prstenjakom češće povezani sa osobinama „tamne trijade“ i agresivnim ponašanjem.

Osobine „tamne trijade“ su „izrazito društveno nepoželjni stavovi, kao što su makijavelizam, narcizam i psihopatija“.

Utvrđeno je i da osobe koje imaju visoke rezultate na skali „tamne trijade” imaju, na primer, jaku mentalnu čvrstinu i odlične sportske rezultate, ali i netoleranciju na neizvesnost, čestu anksioznost i nedostatak empatije i manipulativnosti.

U istraživanju je učestvovalo 80 volontera – 44 sa psihijatrijskim problemima i 36 zdravih osoba bez dijagnostikovanih psihičkih stanja.

Analiza njihovih ruku je potvrdila da „u poređenju sa zdravim osobama, osobe sa klinički dijagnostikovanim psihijatrijskim problemom najverovatnije imaju kraći kažiprst i duži prstenjak“.

S druge strane, jedan od autora studije Serž Brend kaže da osobe sa kraćim kažiprstima ne treba da se uznemiravaju jer se ova pojava često povezuje sa potpuno zdravim ljudima.

Rezultati studije objavljeni su u izdanju časopisa The Journal of Psychiatric Research za februar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar