U trendu

Imate naviku da ujutru odlažete alarm? Postoji dobar razlog da to više nikada ne uradite

Verujemo da je većini vas najmanje omiljen zvuk onaj koji ispušta alarm kada želi da nas obavesti da je vreme za ustajanje. Mnogima taj zvuk izaziva i anksioznost. Ipak, alarm funkcioniše onako kako mi od njega tražimo, pa tako neće zvoniti ni minut ranije, ni minut kasnije, već u tačno vreme kada mu mi „naredimo“.

Međutim, mnogi od nas imaju naviku da, čim ujutru čuju zvuk alarma, pruže ruke i odlože njegovo zvonjenje za pet, deset, petnaest minuta..

Iako nam deluje da ćemo na taj način dobiti mnogo, zapravo je potpuno suprotno. Odlaganjem alarma ne samo da se nećemo naspavati, već ne činimo dobro ni svom organizmu.

Umorno i pospano

Iako povremeno prija da provedemo još nekoliko dodatnih minuta zatvorenih očiju, stručnjaci navode suprotno – zbog odlaganja alarma se više osećamo umorno i pospano. Razlog je u tome što je vreme između dva alarma vrlo kratko i telo nema vremena da se vrati u dubok san.

Ovu teoriju su podržali mnogi, a među njima i dr Den Arili, koji ističe da alarm treba navijati u tačno vreme u koje morate da ustanete.

Zbunjujete telo

“Morate da ustanete u 7 sati ujutru, ali navijete alarm u 6.40, a zatim ga odlažete do 7 ili do 7:15. Međutim, ako upadnete u ovu „strategiju odlaganja“, zbunjujete i telo i mozak. Kada napokon odlučite da ustanete, mozak bi i dalje da drema i već osećate umor, a pred vama je radni dan”,  objašnjava dr Arili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar