Istraživanja pokazala koje su godine braka najsrećnije, a koje najteže

Stručnjaci za porodično pravo firme Slater and Gordon napravili su istraživanje na 2000 parova i otkrili koje godine u braku su najsrećnije, a koje najteže. Kažu da ako preživite kao par te teške trenutke, velike su šanse da ćete dočekati starost zajedno.

3. godina

Nakon tri godine braka partneri postaju spremniji da prihvate mane suprotne strane i tada im život postaje ugodniji i opušteniji. U te tri godine puno parova se odluči na dete što dodatno ojačava njihovu vezu.

Za treću godinu braka kažu da je najsrećnija. Parovi najčešće imaju dve plate, uređuju mesto u kojem će im deca odrastati, vrlo su optimistični…

5. godina
Stručnjaci kažu da ozbiljniji problemi počinju upravo u ovom periodu. Deca su mala i znaju dosta iscrpljivati partnere koji zbog toga znaju da se udalje, svađaju… Teško je uskladiti sve radne i kućne obaveze pa u braku ima dosta stresa. Trpi i seksualni život.

Svaki treći čovek u braku izjasnio se kako se ne oseća voljeno, a svaki peti je iskreno priznao da ima dana u kojima žali što je stupio u brak.

Baš u 5. godini braka parovi najčešće posećuju advokate i pokreću brakorazvodne parnice. Upravo zbog toga je ta godina najkritičnija u vezi.

7. godina
Prežive li partneri 5. godinu braka i ostanu u vezi, tada ulaze u vrlo komplikovan period. Porodični život im je do 7. godine postao rutina. Često zna doći do svađa oko finansija, dece ili raspodele kućnih poslova i ostalih obveza.

Stručnjaci kažu da, ako se brak tada ne raspadne, jako dobre šanse su da će supružnici zajedno dočekati starost, prenose mediji.

A savetuju i kako održati ljubavnu vezu srećnom:

 1. razgovarajte o svemu
 2. kompromis je važan
 3. radite na braku
 4. ne odustajte od veze previše lako
 5. ne odlazite na spavanje u svađi
 6. budite strpljivi
 7. slušajte jedno drugo
 8. budite iskreni
 9. imajte poštovanja jedno prema drugome
 10. budite tolerantni
 11. imajte realna očekivanja
 12. radite neke stvari zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.