U trendu

Istraživanje: Gojazni ljudi će izgubiti više kilograma ako imaju novčani podsticaj

Prema novoj studiji, davanje ljudima novčanog podsticaja za postizanje ciljeva mršavljenja udvostručuje rezultate i gubitak kilograma. Naime, istraživači su pratili gubitak težine 668 morbidno gojaznih odraslih osoba u Njujorku i Los Anđelesu u periodu od šest meseci. Cilj je bio da učesnici izgube 10 kilograma.

Studija, objavljena u JAMA Internal Medicine, pokazala je da je dve trećine učesnika postiglo cilj kada im je ponuđen novac kao nagrada, dok su oni bez novčanog podsticaja izgubili upola manje.

Učesnici u studiji imali su između 18 i 70 godina i dolazili su iz domaćinstava koja su imala prosečan prihod manji od 40.000 dolara godišnje. Većina, njih 80 odsto bile su žene. Studija je sprovedena od novembra 2017. do maja 2021. godine. Istraživači su podelili učesnike u tri grupe, dali im zadatak da izgube pet odsto svoje telesne težine i nasumično dodelili podsticaje. Oni su uključivali: podsticaje usmerene na ciljeve, podsticaje zasnovane na ishodu i grupu bez podsticaja. Svi učesnici su bili uključeni u program koji im pomaže da izgube težinu.

Učesnici su dobijali 150 dolara za registraciju i prisustvo na najmanje polovini nedeljnih sesija programa upravljanja težinom tokom jednog meseca, a dobijali su i 60 dolara mesečno ako su nastavili da pohađaju najmanje polovinu sesija programa. Prosečan iznos zarađen u grupi usmerenoj na cilj bio je 440,44 dolara sa srednjim gubitkom težine od 4,4 kilograma. U grupi usmerenoj na ishod, zarađivali su u proseku 303,56 dolara i izgubili u proseku 4,8 kilograma. Oni u grupi bez finansijskih podsticaja izgubili su 2,2 kilograma tokom perioda istraživanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.