najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Iz porodilišta pravo na „Fejsbuk”

Pre nego što iz porodilišta dođu kući, mnoge bebe direktno iz majčinog stomaka stižu pravo na – „Fejsbuk”. Na toj društvenoj mreži, voljom roditelja, moguće je često prilično detaljno pratiti, kao na skeneru, sve (ne)važne momente iz života deteta: od pojave prvih zuba i prvih koraka, preko rođendanskih slavlja, letovanja, malih dečijih nestašluka, do prvog dana u školskoj klupi, dobrih i loših ocena…

Šta je to što novopečene mame tera da život svoje dece nesebično dele na društvenim mrežama? Na to pitanje pokušala je da odgovori Sara Saliven, profesor psihologije na Univerzitetu Ohajo. Još pre nekoliko godina, primetila je da su njene brojne prijateljice sa „Fejsbuka” kao glavnu sliku postavile fotografiju svog deteta. To ju je navelo na istraživanje kojim je utvrdila da žene ovo čine iz jake želje da se pred okolinom potvrde kao dobre majke, što ih kasnije može odvesti u loše raspoloženje i depresiju.

Istraživanje razlikuje dva tipa mama koje na mrežama detaljno dele život dece: one koje osećaju pritisak da budu savršene i stalo im je do reakcija okruženja, i druge koje se jako identifikuju sa ulogom majke i najčešće za glavnu sliku svog profila postavljaju fotografiju mališana, poručujući da im je dete najvažnije obeležje identiteta.

Majkama koje teže savršenstvu i traže spoljnu potvrdu majčinske uloge, vrlo važno će biti i kako njihovi „Fejsbuk” prijatelji komentarišu i lajkuju sadržaje o deci. Mnoge su kazale da se osećaju loše kada slika njihove bebe ne dobije dovoljno lajkova ili pozitivnih komentara. To, prema mišljenju Salivenove, može da bude problem, jer tako emotivne reakcije mogu da dovedu do depresije, obično devet meseci nakon porođaja.

Osim dokazivanja pred okolinom, ova profesorka ponudila je još jedno objašnjenje zašto mame zatrpavaju „Fejsbuk” nalog objavama o potomstvu. Ona smatra da je kod zaposlenih žena možda reč o želji da pokažu da im je posvećenost deci i porodici na prvom mestu i tako se suprotstave stereotipima o majkama koje imaju karijere.

Saliven savetuje majkama da ukoliko usled prečestog oglašavanja na „Fejsbuku” osete stres i zabrinutost, jednostavno naprave pauzu od društvenih mreža i pronađu drugi način da sa porodicom i prijateljima dele fotografije svojih mališana. Poruka istraživanja, dodaje ona, nije da kaže kako je „Fejsbuk” uvek štetan, već samo da ukaže da to možda nije dobro mesto za žene da traže i dobiju potvrdu da su dobre majke.

(Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike