U trendu

Izaberite jedno: 10 kraljevskih imena za devojčice sa predivnim značenjima

Izdvojili smo za vas najlepša kraljevska imena za devojčice koja imaju moćno značenje.

1. Dijana

Ime Dijana potiče iz rimske mitologije. Dijana je staroitalska boginja svetla, meseca i života koju su Rimljani izjednačili sa grčkom boginjom Artemidom. Ono nas takođe asocira i na princezu Dajanu, koju mnogi i danas obožavaju.

2. Elizabeta

Elizabeta je vrlo staro, biblijsko ime, koje svoje verzije ima po celom svetu. Hebrejskog je porekla, a jedno od njegovih značenja je „Bog je sreća“.

3. Viktorija

Viktorija je ime snažnog značenja koje dolazi od latinske reči za pobedu – victor. U starorimskoj mitologiji Viktorija je bila boginja pobede.

4. Helena

Helena je ime koje potiče iz Grčke, a znači ‘sjaj’ i ‘blistavost’. Njegovo značenje je i ‘ona koja zrači’, a iz imena Helena nastalo je ime Jelena.

5. Katarina

Više je teorija o značenju ovog imena grčkog porekla. Jedna pretpostavlja da ime dolazi od grčkog imena Haikaterine ili Hekaterine, verovatno povezana sa Hakatom (Hekate – božica svijeta mrtvih). Latinski oblik imena Catharina, a ono po tradiciji dolazi od grčkog ženskog prideva καθαρά (katharà), što znači ‘čista, iskrena, neposredna’.

6. Leonora

Leonora je još jedno ime nastalo od grčkog imena Helena, a potiče od riječi helios, koja znači ‘sunce, sunčeva svetlost, sunčev zrak’.

7. Anastasija

Ime Anastasija ima grčko poreklo, a znači ‘ona koja je uskrsnula’.

8. Jelena

Kako smo već spomenuli, ime Jelena izvedeno je od imena Helena, ima grčko poreklo i znači ‘ona koja zrači svetlošću’.

9. Kristina

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke reči Christós, što znači ‘kršćanin’, ‘kršten’, ‘koji veruje u Boga’, a ima i druga tumačenja povezanih sa hršćanstvom.

10. Teodora

Ime Teodora ima poreklo u grčkom jeziku, a znači ‘poklon’, odnosno ‘božji dar’. Skraćeni oblik ovog imena je Dora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)