U trendu

Izaberite pravi za svoju dragu: Evo šta koji CVET simbolizuje

Bez obzira da li je rođendan, slava, Dan zaljubljenih, Dan žena ili sasvim običan dan u kom dragu osobu želite da obradujete, bilo bi dobro da znate šta koje cveće simbolizuje.

Iako mnogi ne znaju svaki cvet koji nekome poklonite nosi određeno značenje i poruku. Zato, kada poklanjate cveće voljenoj osobi obavezno obratite pažnju pa to koju simboliku ima kako se ta osoba ne bi uvredila i stekla pogrešno mišljenje.

Za početak, značenje cveća možemo da posmatramo premo boji, tako da treba da znate da plava boja znači vernosti i sanjarenje, narandžasta ponos i energiju, ljubačasta boja predstavlja nežnost dok je bela simbol nevinosti. Crvena znači ljubav i lepotu, zelena razumevanje, žuta ljubomoru.

Narcis
Ovaj cvet ozačava samoljublje, ali je i simbol novog početka s obzirom da sa rađa među prvima. Ali budite oprezni kome poklanjate ovaj cvet jer on može da označava i prezir.

Iris
Simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Žuti iris označava strast, dok plavi podstiče naštu i sreću.

Zumbuli
Znak vernosti i nepokolebljivosti, ako su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

Božur
Simbolizuje čast i bogatstvo, kao i srećan brak i napredak

Jasmin
Žuti jasmin označava eleganciju, a ostali odanost.

Magnolija
Znači dostojanstvo i otmenost. Ako je bele boje onda označava nevinost, ako je ružičast onda znači stidljivost i najčešće se poklanja devojkama.

Ali pazite, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Po starom verovanju magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Ciklama
Predstavlja iskrenost i za nju se vezuje moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Može da znači i snebivanje i stidljivost.

Ruže
Cvet koji se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje ima široka značenja. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada mogu da označavaju i zahvalnost i zadovoljstvo. Bele znače čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, mogu da budu simbol veselja, ali i neverstva i ljubomore. Ruže bez trnja mogu da označavaju ljubav na prvi pogled.

Kada žena pokloni muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti. Narandžaste ruže su simbol žudnje i opčinjenosti, a ljubičaste ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže su znak želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

Ljiljan
Označava beskrajnu lepote, sreću, besmrtnosti, čistoću i spas. Veoma je čest na venčanjima, jer po verovanju simbolizije biranje voljenog bića. Beli ljiljan znači nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

Bambus
Simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice.

Orhideja
Znači želja za uspehom i posebnost. Takođe simbolizuje ljubav, lepotu, romansu i želju za intimnošću. Ona se često poklanja bolesnicima i porodiljama kako bi im se poželeo brzi oporavak. Predstvalja i želju za uspehom u karijeri.

Lala
Simbol ponosa i slave. Crvene lale se vezuje za ljubav, a žute za beznadežnu ljubav. Roze znače brižnost, ljubičaste dostojanstvo, a bele oproštaj.

Mimoza
Simbol sigurnosti i pouzdanja, takođe označava raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.

Suncokret
Ovaj cvet je simbol za snagu, ponos, divljenje i obožavanje. Takođe, može da znači i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da joj se potpuno posvetite.

Ljubičice
Simbol odanosti i vernosti. Bele i ljubičaste znače skromnost.

Hortenzije
Predstavljaju srdačnost, a poklanjaju se kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se često nose na groblje i prilikom izjave saučešća.

Visibabe
Znače nadu, napredak i utehu. Kada želite nekome da poručite da ne gubi nadu, poklonite mu visibabe.

Đurđevak
Simbol rađanja, strpljivosti, i praktičnosti.

Gladiole
Najčešće znače jačinu karaktera i prenagljenost, nikako ne treba da ih poklanjate voljenim osobama.

Cveće koje se ne poklanja ženi:
Cveće koje još nema prijatno značenje su begonije koja označavaju crne misli, lavanda koja predstavlja nepoverenje, dalija koja znači nestbilnost. Hrizanteme su se često nose na groblje, mada mogu da označe i ljubav i istinu. Za tužne trenutke poklanjaju se i krinovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar