U trendu

Izbegavajte ove namirnice po svaku cenu ako želite da spavate kao beba!

Konzumiranje velikog obroka pre spavanja može otežati varenje, što može dovesti do gorušice i refluksa kiseline.

Svi znamo da kofein može poremetiti san, a nalazi se u napicima kao što su kafa, čaj i čokolada, međutim, druga hrana i još neke namirnice takođe mogu  poremetiti obrasce spavanja, u zavisnosti od toga na šta vaše telo reaguje.

Obratite pažnju

Jedenje velikog obroka pre spavanja može otežati varenje, potencijalno dovesti do gorušice i refluksa kiseline, posebno kod onih sa gastroezofagealnim refluksnim poremećajem (GERB).

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuju odraslima da spavaju najmanje sedam sati po noći za optimalno zdravlje, prenosi avaz.ba

Hronični nedostatak sna može doprineti raznim zdravstvenim problemima, uključujući visok krvni pritisak, gojaznost, moždani udar, depresiju i dijabetes.

Postoje određene namirnice koje ometaju san. Obratite pažnju na svoju ishranu pre spavanja da biste identifikovali krivce koji utiču na kvalitet vašeg sna.

Pica

Sa visokim sadržajem zasićenih masti i natrijuma, pica može izazvati nelagodnost i doprineti manje mirnom snu.

Ostale namirnice sa visokim sadržajem masti, kao što su puter, sladoled i pržena hrana, takođe treba izbegavati pre spavanja.

Smutiji

Iako mogu izgledati zdravo, smutiji mogu sadržati visok nivo šećera, što dovodi do energetskih skokova koji ometaju san.

Odlučivanje za složene ugljene hidrate i proteine, kao što su tost od celog zrna žitarica ili banana sa grčkim jogurtom, može biti bolji izbor.

Sir

Dok sir sadrži triptofan, koji pomaže opuštanju i spavanju, stari sirevi kao što su čedar i parmezan mogu ubrzati otkucaje srca zbog visokog sadržaja tiramina.

Razmislite o alternativama poput bademovog putera na krekere za večeru koje neće otežati spavanje.

Paradajz

Uprkos zdravstvenim prednostima, paradajz je kiseo i može izazvati loše varenje, gorušicu i refluks kiseline ako se konzumira pre spavanja.

Ljuti sos

Začinjena hrana može pogoršati refluks kiseline, posebno ako se jede pre spavanja.

Ako sačekate najmanje tri sata nakon što ste jeli začinjenu hranu pre nego što odete u krevet, možete sprečiti poremećaj sna.

Voda

Iako je hidratacija važna, pijenje prekomerne količine vode pre spavanja može dovesti do čestog mokrenja, ometajući san.

Izbegavanje prirodnih diuretika kao što su peršun i đumbir pre spavanja takođe može pomoći u sprečavanju poremećaja sna.

Alkohol

Iako vam u početku može pomoći da brže zaspite, alkohol ometa kvalitet sna smanjujući REM san i izazivajući poremećaje uključujući apneju u snu i jako hrkanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.