U trendu

Iznenadićete se: Kako vam sve može pomoći žvakanje žvakaće gume?

Ljudi su u neka davna vremena žvakali smolu, lišće i vosak, sve dok se nisu pojavile prve žvakaće gume tokom 19. veka u SAD. Američka vojska davala ih je svojim ljudima kako bi se smanjila napetost, a od tada su počele da se koriste i u celom svetu.

Stručnjaci tvrde da žvakanje žvakaće gume nije samo navika kojom osvežavamo dah, već ona utiče i na neke druge stvari u našem telu, prenosi Bright Side.

Žvakaće gume bez šećera ubijaju bakterije i štite od karijesa i upale desni, tako što se luči dodatna pljuvačka koja ispira kiseline i ostatke hrane. One sa šećerom bi trebalo izbegavati jer isti ostaje na zubima, pa se može razviti karijes.

Žvakanje ubrzava puls i povećava protok krvi i nivo kiseonika u mozgu – na taj način se razbuđujemo, brže i bolje mislimo i donosimo odluke.

Efekat nije dugotrajan, ali ako želite poboljšanu koncentraciju uzmite žvakaću gumu pre ili tokom nekog zadatka.

Stručnjaci kažu i da pomažu kod mršavljenja jer mogu smanjiti apetit. Ako ih konzumirate odmah ujutru, niste toliko gladni tokom dana, a budući da imaju malo kalorija možete ih uzeti svaki put kada osetite potrebu za grickalicama između obroka.

Takođe, povećavaju potrošnju energije i ubrzavaju metabolizam. Ipak, budite oprezni – nemojte menjati glavne obroke tokom dana  žvakaćom gumom. Ne možete sakriti glad, pogotovo kada postane intenzivna, pa se lako može dogoditi da se na kraju dana prejedete.

Dodatna proizvodnja pljuvačke pomaže kod jutarnjih mučnina. Neki tvrde da žvakaća guma  može da smanji poriv za povraćanjem, neprijatnost u trbuhu i mučninu, a jeftina je i dostupna.

Ipak, ako imate osetljiv želudac ili probavne smetnje izbegavajte žvakanje žvakaće gume. Kada žvačete, gutate malu količinu vazduha i punite želudac gasovima koji mogu da prouzrokuju nadutost.

Simptome gorušice takođe možete smanjiti žvakanjem, jer tako smanjujete nivo kiseline u jednjaku – razređuje i neutrališe kiselinu nakon teške hrane.

Važno je napomenuti da ona može trenutno da pomogne. Ako se svi ovi problemi ponavljaju, trebalo bi ipak da posetite lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar