U trendu

Izračunali su nam: Živećemo mnogo kraće!

Oni koji danas imaju 67 godina živeće u proseku 82 godine, a oni koji su rođeni pre dve godine živeće mnogo kraće – u proseku 76 godina u Beogradu i 72 godine u Vojvodini. Ovo pokazuju najnoviji podaci Evropskog statističkog zavoda o životnom veku u evropskim zemljama.

Istraživanje za Srbiju pokazuje i da će žene u obe pomenute kategorije živeti duže od muškaraca i to u zavisnosti od regiona – ali u proseku od dve do pet godina.

Kada se govori o deci rođenoj 2018. godine, istraživanje pokazuje da će ona najduže živeti u Beogradu (76,3 godine), a najkraće u Vojvodini (75,2 godine).

Kod muškaraca se ono kreće u rasponu od 74,4 godine u Beogradu do 72,5 godina u Vojvodini, a kod žena od 79,4 godina u Beogradu do 77,7 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

S druge strane, oni koji su rođeni 1953. godine (i koji su u 2018. imali 65 godina), očekuje se da će u proseku živeti između 16,8 godine u Beogradu i 15,5 godina u Vojvodini.

Stanovnici EU koji su doživeli 65 mogli su da očekuju da žive, u proseku, još 20 godina. Dakle do 85 godine. Najdužem životu su mogli da se nadaju u Madridu, do 88 i isto tako u Parizu.
S druge strane, najkraći život nakon 65 očekivan je u dva regiona u Bugarskoj, 80 godina, preneo je Bizlajf.

Među 10 regiona sa najdužim očekivanim trajanjem života kod žena svi su bili u Španiji ili Francuskoj. Španska prestonica ima najduže očekivanje trajanja života žena (88,1 godina).

Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu da obezbede kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je reč o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima.

Te zdrave navike uključuju biljnu ishranu i ishranu sa manjim procentom masnoća. Umereno vežbanje od nekoliko sati sedmično i održavanje zdrave telesne težine, takođe doprinosi dobrom zdravlju. Zatim izbegavanje pušenja i konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene, a dva za muškarce.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar