Jadran film restaurira legendarni autobus iz filma „Ko to tamo peva“

Restauracija autobusa iz kultnog filma „Ko to tamo peva“ počela je u prostorima zagrebačkog Jadran filma, a nakon temeljite obnove i vraćanja autobusa u stanje u kakvom je bio za vreme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Jugoslavije.

Po rečima predsednika Uprave Jadran filma Vinka Grubišića, nositelja projekta obnove, za Mercedesov autobus iz 40-ih godina prošlog veka postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresovanih za obnovu, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika kompanija koja posluje u Hrvatskoj i susednim zemljama.

„Napravili smo plan obnove i planiramo da ga stavimo na točkove i učinimo ga sposobnim za turneju po zemljama tzv. regije. Puni naziv tog projekta ne mogu još da otkrijem, ali radni naslov mu počinje s „Ko nas…“, ističe Grubišić navodeći da bi turneja mogla krenuti po završetku letnje sezone. U tom projektu, prema njegovim rečima, učestvovaće i velika imena iz Hrvatske i susednih zemalja koja još ne može da otkrije.

Grubišić ističe i da za autobus svake nedelje prima nekoliko poziva onih koji žele da ga kupe ili iznajme, ali u Jadran filmu autobus s natpisom „Krstić i sin“ smatraju „porodičnim srebrom“. Osim turneje po zemljama bivše Jugoslavije, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice – naravno nakon temeljite obnove i dobivanja registracije pod posebnim uslovima.

„Naš autobus je i budući ‘shuttle’ koji će iz centra Zagreba goste voziti na filmske projekcije i događaje u kino klubu Jadran filma“, ističe Grubišić. Upitan hoće li raspisati konkurs za vozača, naslednika legendarnog filmskog Miška koji može da vozi i zavezanih očiju, predsednik Uprave Jadran filma ističe da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

„Simbolički rečeno, poslednjih dvadesetak godina neko nas i vozi zavezanih očiju“, kaže Grubišić, a prenose hrvatski mediji.

Film „Ko to tamo peva“ komedija je apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan. To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu što u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize. „Ko to tamo peva“ u kojem su glumili Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić i ostali vremenom je stekao kultnu reputaciju pa se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova bivše Jugoslavije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.