Jadran film restaurira legendarni autobus iz filma „Ko to tamo peva“

Restauracija autobusa iz kultnog filma „Ko to tamo peva“ počela je u prostorima zagrebačkog Jadran filma, a nakon temeljite obnove i vraćanja autobusa u stanje u kakvom je bio za vreme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Jugoslavije.

Foto: Youtube/printscreen

Foto: Youtube/printscreen

Po rečima predsednika Uprave Jadran filma Vinka Grubišića, nositelja projekta obnove, za Mercedesov autobus iz 40-ih godina prošlog veka postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresovanih za obnovu, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika kompanija koja posluje u Hrvatskoj i susednim zemljama.

„Napravili smo plan obnove i planiramo da ga stavimo na točkove i učinimo ga sposobnim za turneju po zemljama tzv. regije. Puni naziv tog projekta ne mogu još da otkrijem, ali radni naslov mu počinje s „Ko nas…“, ističe Grubišić navodeći da bi turneja mogla krenuti po završetku letnje sezone. U tom projektu, prema njegovim rečima, učestvovaće i velika imena iz Hrvatske i susednih zemalja koja još ne može da otkrije.

Grubišić ističe i da za autobus svake nedelje prima nekoliko poziva onih koji žele da ga kupe ili iznajme, ali u Jadran filmu autobus s natpisom „Krstić i sin“ smatraju „porodičnim srebrom“. Osim turneje po zemljama bivše Jugoslavije, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice – naravno nakon temeljite obnove i dobivanja registracije pod posebnim uslovima.

„Naš autobus je i budući ‘shuttle’ koji će iz centra Zagreba goste voziti na filmske projekcije i događaje u kino klubu Jadran filma“, ističe Grubišić. Upitan hoće li raspisati konkurs za vozača, naslednika legendarnog filmskog Miška koji može da vozi i zavezanih očiju, predsednik Uprave Jadran filma ističe da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

„Simbolički rečeno, poslednjih dvadesetak godina neko nas i vozi zavezanih očiju“, kaže Grubišić, a prenose hrvatski mediji.

Film „Ko to tamo peva“ komedija je apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan. To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu što u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize. „Ko to tamo peva“ u kojem su glumili Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić i ostali vremenom je stekao kultnu reputaciju pa se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova bivše Jugoslavije.

Ostavite komentar

Ostavite komentar