U trendu

Japanski naučnici tvrde da je ovo najbolje rešenje za nesanicu, a vrlo je jednostavno

Milioni ljudi koji pate od nesanice kunu se u toplu kupku pre spavanja jer im pomaže da se dobro naspavaju. Upravo to je podstaklo naučnike da istraže optimalno vreme koje bi trebalo da provedemo u toploj vodi kako bi metoda delovala i oni su došli do zaključka da tuširanje ili kupanje kraće od četvrt sata – nema isti efekat.

Istraživači sa Univerziteta Kyushu u Japanu merili su kvalitet sna kod 23 muškarca i žene. Rezultati, objavljeni u Journal of Physiological Anthropology, pokazali su da ispitanici koji se opuštaju u vrućoj kupki 15 minuta ili više nekoliko sati pre spavanja, brže utonu u san i manja je verovatnoća da će se probuditi noću.

U novoj studiji dobrovoljcima je rečeno da se brzo istuširaju, nakratko okupaju u kadi ili dugo kupaju u vrućoj vodi u trajanju od 15 minuta ili više – i najmanje 90 minuta pre spavanja – u različitim večerima. Merili su im temperaturu pre i posle, i ponovo kad su hteli da dremaju. U međuvremenu, senzor pokreta na njihovom zglobu pratio je kada su zaspali.

Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon dugog namakanja dremali u proseku za 12 minuta. Nakon brzog kupanja potrebno je bilo 16 minuta, a kada bi se istuširali 20 minuta. Takođe su spavali dublje, s manje pokreta tokom noći.

Naučnici misle da dugo kupanje deluje bolje jer više podiže temperaturu tela – za oko 0,9 C u poređenju sa samo 0,3 C kod tuširanja ili kratkotrajnog namakanja. Što znači da se telo mora puno duže hladiti kako bi mogli da zaspite.

Stručnjaci misle da pospanost podstiče trajanje ovog efekta hlađenja – a ne određena temperatura. Ali kažu da je ključno okupati se barem sat i po pre spavanja kako bi se osiguralo dovoljno vremena za ovaj proces hlađenja.

– Čini se da je veći pad unutrašnje temperature nakon kupanja važan za poboljšanje početka sna. Naša otkrića sugerišu da je stopa povećanja telesne temperature usled dugotrajnog kupanja usko povezan s lakoćom utonuća u san, rekli su istraživači u izveštaju o svojim nalazima, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar