U trendu

Javna kritika u gorem stanju nego u vreme Tita i Miloševića

Javna kritika u Srbiji u gorem je stanju nego u vreme Tita ili na početku vladavine Slobodana Miloševića, rečeno je u debati „Uloga kritičke javnosti u odbrani demokratskog poretka“ u Beogradu.

U to vreme još uvek je bilo moguće organizovati se i imati debate, izjavio je predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović.

„Sada smo ispod ta dva nivoa“, ocenio je Mićunović, koji je i funkcioner opozicione Demokratske stranke, navodeći da kritičku funkciju javnosti ugrožavaju „opasno siromaštvo“ i nezaposlenost, da su ljudi preplašeni a da u društvu vladaju nejednakosti i nepravde.

Novinarka Ljubica Gojgić istakla je da privatizacija medija nije bila ništa uspešnija od privatizacije drugih preduzeća, i da su vlasnici medija postali biznismeni kojima je jedini cilj profit.

„Princip je isti kao da radite u fabrici čarapa“, rekla je ona i dodala da su i političari postali vlasnici pojedinih medija, zato što je to dobar način da se uzme novac.

Na debati je ocenjeno da kritički nastrojena javnost u Srbiji postoji, ali da se sistematski marginalizuje. Kako je naglašeno, „kritička javnost“ znači preispitivanje sa stanovišta traganja za istinom.

Debatu su organizovale Fondacija Centar za demokratiju i Fridrih Ebert Fondacija u okviru projekta „Demokratski politički forum“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar