U trendu

Jedan deo na vašem licu nestaje s vremenom, a niste ni svesni: Najčešće pogađa žene, a evo i zašto

Da li ste se nedavno pogledali u ogledalo i primetili da je na vašem licu nešto drugačije?

Obrve uokviruju naše lice i pomažu nam da izrazimo emocije. Takođe pomažu u zaštiti očiju od vlage i svetlosti. Ali kako starimo, možemo da primećujemo da obrve počinju da izgledaju sve tanje.

Kada nestaju obrve

Kada dostignemo 40-te, nivo hormona estrogena ili testosterona počinje da opada, a s time dolazi i proređivanje i gubitak kose. Uz prirodnu reakciju vaše kose na starenje, nekoliko drugih faktora može uzrokovati stanjivanje vaših obrva.

„Istina je da će većina ljudi razviti retke obrve kako stare. Folikule dlaka obrva s godinama stvaraju tanje i finije dlake“, rekao je dermatolog Liam Mak.

„Starenje takođe može izazvati smanjenje proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju kose, što dovodi do svetlijih i ređih obrva“, objasnio je.

Hormonske promene, uključujući pad estrogena i testosterona, mogu da doprinesu problemu. Nedostaci hranljivih materija, uključujući vitamin A, vitamin B7 (biotin) i cink, mogu usporiti rast kose. Genetika takođe igra ulogu. Mak je rekao da je broj folikula dlake koje imate i debljina obrva genetski predodređeni.

„Ako osoba ima manje dlačica na tom području, može jednostavno izgledati kao da gubi dlake brže od nekoga ko biološki ima više dlačica od rođenja i sličnog je uzrasta“, objašnjava Mak.

Kako usporiti stanjivanje obrva

Ako ste već primetili da vam obrve izgledaju tanko, dermatolozi kažu da postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da usporite proces.

Održavajte zdravu isranu bogatu antioksidansima, uključujući voće i povrće. Vitamin E i biotin bi mogli da pomognu.

Izbegavajte prekomerno čupanje. Nanesite kremu za sunčanje na obrve jer UV zrake mogu oštetiti osetljive folikule dlake. Izbegavajte upotrebu pilinga ili drugih proizvoda za negu kože i kozmetike s jakim hemikalijama i odlučite se za potpuno prirodne proizvode. Koristite serum za podsticanje rasta obrva, piše HuffPost, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.