U trendu

Jedan deo tela zanemaruju apsolutno svi kada se tuširaju, a najveće je leglo bakterija

,,Briga o ovom delu tela je izrazito važna“, kazao je doktor Geri Goldenberg.

Istina je da veliki broj ljudi prilikom tuširanja ne obraća jednaku pažnju na sve delove tela, iako bi to svakako trebalo. Na neke delove tela čak treba obratiti i više pažnje.

Jedan od njih je pupak.

Bez obzira na to da li imate uvučen ili ispupčen pupak, u njemu mogu da se nakupe bakterije i prljavština. Prema procenama, u pitanju je poprilično prljav deo tela jer u njemu živi oko 67 različitih vrsta bakterija.

Pored toga, ostaci mrtve kože i tkanine, u kombinaciji sa tim bakterijama mogu da izazovu neprijatan miris, ali i infekcije. Postoji i stanje koje se naziva kamen pupčane vrpce, koji nastaje kalcifikacijom prirodnog sebuma i keratina. Što duže kamen ostane u pupku, veće su šanse da dođe do infekcije.

Prema stručnjacima, ne morate prati pupak posebno prilikom svakog tuširanja, ali je preporučljivo da to uradite makar dva puta nedeljno.

Doktor Ife J. Rodni kaže da pranje pupka treba da se obavlja nešto drugačije nego kada se radi o ostalim delovima tela.

On savetuje da namočite štapić za čišćenje ušiju u blagi sapun i nežnim pokretima očistite pupak. Ukoliko imate probušen pupak i nosite nakit, razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako najbolje da održavate higijenu ovog dela tela, preneo je „Objektiv“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.