U trendu

Jedan običaj na Aranđelovdan svi poštuju, ali greše: Evo šta se zaista radi sa žitom na ovaj praznik

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Aranđelovdan, odnosno Sabor svetog Arhangela Mihaila. Ovaj praznik prati mnogo običaja i verovanja, a jedan je potpuno pogrešan.

Od davnina su ljudi poštovali anđele, stvarali su od njih idole i prinosili im žrtve. Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava „onog koji je kao Bog“. On je izabran za vojvodu, jer se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Na ikonama se obično predstavlja sa krilima, kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palminu grančicu.

Aranđelovdan je po broju porodica koja ga slavi druga slava u Srbiji, odmah posle Svetog Nikole. Zbog toga postoji veliki broj običaja koji se vezuju za ovaj dan, poput verovanja da se za Aranđelovdan ne sprema žito, jer se Mihailo smatra živim svetiteljem. Međutim, ne bi trebalo da se vodite ovim verovanjem, jer se žito priprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ, piše Blic Žena.

Da li se priprema život za Aranđelovdan?

Zato nema razloga da se za Aranđelovdan žito ne nađe na slavskom stolu.

Kuvano žito ili koljivo je crkveni simbol koji predstavlja vezu ovozemaljskog i zagrobnog života. Ono je simbol vaskrsenja i prinosi se u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, a za pokoj duša umrlih predaka i srodnika, koji su tu Slavu slavili i potomcima predali. To se jasno vidi i iz molitve kojom se žito osvećuje.

U zavisnosti od toga kada pada, Aranđelovdan se slavi uz posnu ili mrsnu trpezu. Ukoliko pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna.

Prema narodnom verovanju, Arhangel Mihailo nije umro i po potrebi i dalje silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak. Zato se kaže da je živi svetac pa se u mnogim krajevima ne sprema žito.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar