Jedan od najpoznatijih savremenih filozofa otkriva šta znači biti istinski obrazovan

Noam Čomski, poznatiji kao “otac moderne lingvistike”, autor je više od 100 knjiga o lingvistici, istoriji, filozofiji, politici, obrazovanju, modernoj kulturi.

Više od 60 godina bio je profesor na Univerzitetu Masačusets (Institut za tehnologije – MIT), ali ono što ga je uvek izdvajalo od njegovih kolega jeste velikodušnost s kojom je delio sva svoja znanja, otkrića i stavove sa svakim ko bi ga pitao.

Ovako on odgovara na pitanje šta znači biti istinski obrazovan.

“Mislim da ne mogu bolje odgovoriti na pitanje šta znači biti istinski obrazovan nego tako što ću se vratiti na neke od klasičnih pogleda na tu temu. Na primer, osnivač modernog sistema visokog obrazovanja, Vilhelm fon Humbolt, vodeći humanista, neko ko je simbol prosvetiteljstva i ko je opširno pisao o obrazovanju i ljudskom razvoju tvrdi, mislim, prilično uverljivo, da je osnovni princip, a zahtev ispunjenog ljudskog bića sposobnost da samostalno istražuje i konstruktivno stvara bez spoljne kontrole.

Ako se osvrnemo na moderne kolege, vodeći fizičar koji je predavao ovde [na MIT-u], tvrdio je svojim studentima da nije važno šta obrađujemo na času, već je važno šta će oni na tim časovima otkriti.

Biti istinski obrazovan znači biti u poziciji da pronalazite informacije, raspitujete se i na osnovu resursa koji su vam na raspolaganju – stvarate.

“Da znate gde da tražite, da znate kako da formulišete ozbiljna pitanja, da standardnu doktrinu preispitujete i dovodite u pitanje, ako je to prikladno. Da pronađete svoj put, da oblikujete pitanja koja vredi slediti i da razvijete taj put kojim ćete ih slediti”, rekao je Čomski.

To svakako znači i da znate i razumete mnoge stvari, ali mnogo važnije od toga da imate informacije pohranjene u svom umu jeste da znate gde da tražite, kako da gledate, kako da ispitujete, kako da izazovete, kako da postupite samostalno, da se nosite sa izazovima koje vam svet predstavlja i koje razvijate tokom svog samoobrazovanja i istraživanja i istraživanja, u saradnji i solidarnosti s drugima.

“To je ono što obrazovni sistem treba da neguje već od vrtića pa sve do postdiplomskih studija i to je sistem koji stvara ljude koji su, barem po mojim standardima, dobro obrazovani.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.