U trendu

Jedan stručnjak tvrdi: Rad pre 10 sati ujutro je pravo mučenje, utiče i na produktivnost i na zdravlje!

Naučnici sa Univerziteta Oksford su nedavno objavili šokantno otkriće koje bi moglo promeniti način na koji posmatramo radno vreme. Prema njihovim istraživanjima, rad pre 10 sati ujutru se može uporediti sa mučenjem. Dr Pol Keli je doveo u pitanje osmočasovni radni dan koji je dizajniran da maksimizira produktivnost, ali koji često ignoriše prirodne ritmove ljudskog tela našu produktivnost i zdravlje.

Svako od nas ima svoj unutrašnji sat, poznat kao cirkadijalni ritam. Ako počnemo raditi pre nego što su naši organi i mozak spremni, to se može smatrati borbom protiv prirodnog sata, što ima štetne efekte na naše zdravlje. Nedostatak sna može izazvati emocionalni i fizički stres, dovodeći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dr Keli je sproveo istraživanje u jednoj britanskoj školi, gde su promenili vreme početka časova sa 8:30 na 10 sati. Rezultati su bili iznenađujući – nivo posvećenosti i opšta produktivnost su se značajno poboljšali, što se odrazilo i na ocene učenika.

Ovaj pronalazak ukazuje na to da bi trebalo ozbiljno razmotriti promenu radnog vremena kako bismo bolje iskoristili naš unutrašnji ritam i poboljšali produktivnost i dobrobit zaposlenih.

(mondo.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.