U trendu

Jedna osobina pokazuje natprosečnu inteligenciju – da li je posedujete?

Natprosečno inteligenti ljudi imaju više zajedničkih osobina, ali jedna od njih se značajno ističe, pokazala je velika studija Univerziteta Nju Meksiko. Reč je o smislu za humor, odnosno britkosti, koji dokazuje brzinu razmišljanja, procesuiranja misli i smeštanja stvari u kontekst na kreativan način.

Tako je humor značajan pokazatelj moždanih sposobnosti, bez obzira da li se radi o onom „crnom“, koji ide na sopstveni ili pak tuđ račun. Ključna je upravo ta brzina razmišljanja, ističu naučnici.

Genetski faktori u značajnoj meri određuju inteligenciju deteta, naročito gen FNBP1L koji prenosi roditeljske kodove, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kvinslend. U njemu su naučnici analizirali DNK uzorke više od 18.000 dece iz Australije, Holandije, Velike Britanije i SAD, starih od šest do 18 godina, a potom su uporedili uzorke s rezultatima njihovih IQ testova.

Otkrili su da individualne varijacije u genetskom kodu dece utiču na njihove rezultate na testovima, stoga naši geni određuju oko 40 posto ukupne inteligencije.

– Ova saznanja dolaze nam kao rezultat najveće studije na temu dečje inteligencije te su dodatni dokaz da su geni bitni, pa čak i bitniji od vaspitanja za oblikovanje dečje inteligencije – rekao je vođa studije, profesor Beben Benjamin.

Naučnici veruju da ovo otkriće može da ima veliki uticaj na bolje razumevanje mentalnih teškoća kod dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar