U trendu

Jedna stvar pre točenja goriva vam može spasti život

Poslednja stvar o kojoj razmišljamo kada točimo gorivo u auto je mogućnost da dođe do požara ili eksplozije. Nažalost, takve nezgode se ipak dešavaju, a posebno zimi.

Naime, pokret koji napravimo kada izlazimo iz automobila može stvoriti statički elektricitet. U slučaju da posle napuštanja vozila odlazimo da natočimo gorivo, ovaj statički elektricitet koji nosimo, može stvoriti iskru koja će izazvati požar.

„Dobijate statičko pražnjenje iz vašeg tela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji mogućnost da dođe do iskre“, kaže Skot Burs, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI), a prenosi 24sata.hr.

„Ta iskra je dovoljna da zapali bilo koju paru koja se nalazi oko vrha mlaznice“, objašnjava on za Reader’s Digest.

Institut za naftnu opremu je od sredine 1990-ih dobio izveštaje o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama uzrokovanih statičkim elektricitetom. No, Burs kaže da verovatno ima mnogo više slučajeva koji nisu prijavljeni. Dok su sitnije iskre česte, pravi požari uzrokovani istima su ređi.

„Kako možete izbeći požar na pumpi? Srećom, postoji jednostavno rešenje. Kada izađete iz vozila, pobrinite se da dodirnete metalni deo vozila pre nego što dođete do rezervoara. Taj potez će sa vas skinuti sav električni napon koji ste možda stvorili“, savetuje Burs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.