U trendu

Tradicija nalaže da se 1 stvar večeras nikako ne radi: Ovo su stari srpski običaji uoči Svetog Nikole

Sveti Nikola se smatra slavom koju slavi najveći broj vernika SPC. Dan pre jednog od najvećih hrišćanskih praznika kod Srba, opstali su mnogi interesantni običaji i verovanja

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležaju Svetog Nikolu, najveću krsnu slavu među pravoslavnim vernicima.

Koliko je Sveti Nikola velika slava odlično govori to što se obično kaže da „pola Srbije slavi, a pola ide na slavu“.

Postoji mnogo običaja koji se vezuju za ovog sveca, zaštitnika putnika, a pored rituala na dan praznika, tu su i oni koje treba praktikovati dan ranije, odnosno uoči slave.

Ko je bio Sveti Nikola?

Sveti Nikola, poznat još i kao Nikola Mirlikijski i Nikola Čudotvorac, bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, odnosno u današnjoj Turskoj. Živeo je u 4. veku u gradu Mira, a u hrišćanstvu se – i kod katolika i kod pravoslavaca – poštuje kao svetitelj i čudotvorac.

Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog Nikolu 19. decembra i za njega se vezuju mnoga čuda, jer iz njegovih moštiju neprestano izbija sveto miro, koje vernici koriste za lečenje.

Pošto je ovaj svetitelj spasavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca i, uopšte, putnika, a mornari mu se često obraćaju u opasnim situacijama. Zbog toga su lađe u prošlosti, gde god se našle, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući počast Sv. Nikoli i moleći mu se pre nastavka puta.

Običaji dan pre Svetog Nikole kod Srba

Tokom vekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca u srpskom narodu i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina, prenosi Glossy.

– Mnogi praznovanje počinju i dan ranije, pa tako domaćini pripremaju hranu za goste tako da na sam dan praznika u kući ne rade nijedan posao.

– Postoji i jedno staro verovanje po kom trgovci ne otvaraju svoje prodavnice dan pre Svetog Nikole da im ne bi prodaja išla loše tokom cele naredne godine.

– Takođe, opstao je i stari običaj da se na veče pred ovaj praznik ne izlazi iz kuće jer se veruje da porodica u suprotnom narednih godinu dana neće biti na okupu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar