U trendu

Jednostavan test sedenja pokazuje koliko dugo ćete živeti: Da li možete da uradite ovo?

Što smo stariji, sve je važnije da se bavimo nekom fizičkom aktivnošću. A u kakvoj smo zaista formi, i da li nas očekuju problemi sa zdravljem, može da pokaže jedan veoma prost test.

Verovatno ste već čuli za klasičan test sedenja, u kojoj se od osobe traži da ustane iz sedećeg položaja, sa stolice. Doktori na osnovu toga mogu da procene koliko je neka starija osoba vitalna, u kakvom su stanju noge i telo, koliko su fleksibilni i kakva im je koordinacija.

Međutim, naučnici iz Brazila su kreirali drugi test i objavili su to Evropskom žurnalu preventivne kardiologije, gde tvrde da sledeća vežba može da otkrije koliko dugo ćete živeti.

Kako se izvodi vežba?

Sedite na pod iz stojećeg položaja, a da pritom ne koristite ruke, šake niti kolena da usporite sedanje. Zatim iz sedećeg položaja ustanite, opet bez korišćenja ruku, šaka ili kolena, ako je moguće.

Ukoliko vam je to preteško, ukrštanje nogu prilikom sedanja i ustajanja može da vam pomogne, a ruke držite opuštene sa strane, kako bi vam pomogle u održanju balansa.

Kao deo brazilske studije, 2.002 učesnika starosti između 51 i 80 godine praćena su u proseku šest godina, a evo šta je utvrđeno rezultatima. Oni koji su morali da se pomognu rukama ili kolenima pri ustajanju i sedanju, bez obzira na to koliko su godina imali u tom trenutku, imali su sedam puta veći rizik od umiranja u narednih šest godina, nego oni koji mogu da ustanu ili sednu bez ikakve pomoću ruku ili kolena.

Razlog tome je, kažu naučnici, slabiiji mišićno – koštani sistem. Naučnici su takođe objasnili da bolje ocene na ovom testu sedanja i ustajanja “pokazuju kapacitet da uspešno izvedu različite dnevne aktivnosti”.

“Dobro je poznato da je aerobni fitnes usko povezan sa preživljavanjem, ali naša studija pokazuje da održavanje visokog nivoa fleksibilnosti tela, jačine mišića, koordinacije, ne samo što su dobri za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, već utiču pozitivno i na životni vek,” rekao je jedan od istraživača, doktor Klaudio Žil Araužo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.