U trendu

Jednostavan trik da vam se naočare ne zamagle dok nosite masku

Savet onima koji nose naočare, a ovih dana se suočavaju sa neprijatnim problemom – kada stave masku, stakla se zamagle – jednostavan je, a zahteva malo vremena, vodu i sapun.

Dva hirurga podelila su sa čitaocima časopisa Kraljevskog koledža hirurga Engleske svoj mali trik iz operacione sale.

Oni objašnjavaju da se naočare zamagljuju zato što maska usmerava dah prema gore, umesto ispred, što je dobro za sprečavanje prenošenja bolesti, a loše za one koji nemaju “oko sokolovo”.

Sapun i voda deluju kao neka vrsta kabanice koja smanjuje površinsku napetost stakla. Ova čarobna mešavina omogućava da se molekuli vode iz vašeg daha ravnomerno raspoređuju, umesto da se nakupljaju na staklima i zamagljuju vam sliku, prenosi Si-En-En.

Hirurzi savetuju da obavezno prvo operete ruke vodom i sapunom, zatim pokvasite stakla na naočarama, pa ih premažite tankim slojem sapuna. Potom naočare isperite pod mlazom tople vode.

“Isperite sapun sa naočara, jer će vam mrlje od sapunice takođe zamagliti vid, a nije baš ni zabavno ako budete morali da perete sapun iz očiju,” objasnili su lekari i dodali da na kraju nežno i pažljivo obrišete naočare peškirom ili krpicom za brisanje naočara.

Nakon ovog postupka, koji ne zahteva mnogo vremena, spremni ste da stavite masku, a da vam se naočare ne magle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.