U trendu

Jednostavan trik s alarmom pomoći će vam da se probudite sveži i odmorni

Rano buđenje nikom nije previše milo, a ponekad nam se čini da smo nakon zvuka alarma još umorniji nego kad smo legli u krevet. Ako i vas muči osećaj da ujutru jednostavno ne možete da se probudite, tome biste mogli doskočiti pomoću jednostavnog trika.

Pre spavanja namestite dva alarma. Jedan u vreme kad treba da se probudite i jedan 90 minuta ranije. Ako se pitate zašto baš devedeset minuta, radi se o tome da REM faza sna traje upravo 90 minuta, a ako se probudimo usred jedne od tih faza, osećaćemo umor i mrzovolju jer smo prekinuli prirodan ciklus našeg sna.

Većina ljudi tokom noći prođe oko pet ovakvih faza, a u kratkim intervalima između njih naše će se telo lakše probuditi i osećaćemo se svežije i puni energije čak i ako smo spavali vrlo kratko.

Kako biste bili sigurni da ćete se probuditi sveži i odmorni, najbolje bi bilo da vreme odlaska na spavanje izračunate odbrojavajući unazad po 90 minuta od planiranog vremena buđenja.

Na primer, ako treba da ustanete u osam ujutru, prvi alarm biste trebali da navijete na 7:15, a na spavanje bi trebalo da odete u 23 sata ili pola sata posle ponoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar